Jussi Mäkipelto - Liberaalipuolue

Etämyyntityöryhmän ehdotus on byrokraatin unelma

  • Etämyyntityöryhmän ehdotus on byrokraatin unelma
  • Etämyyntityöryhmän ehdotus on byrokraatin unelma

Sosiaali- ja Terveysministeriön vetämä alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin rajoittamista selvittävä työryhmä on saanut raporttinsa valmiiksi. Työryhmä esittää etämyynnin kieltämistä yli 5,5% alkoholijuomien osalta ja monivaiheista prosessia mietojen juomien etämyynnin osalta. Työryhmän esityksen pohjalta tuskin tehdään lakimuutoksia sillä ehdotetut rajoitukset ja kiellot ovat vastoin EU:n tavaroiden vapaan liikkuvuuden periaatetta eikä työryhmällä ole esittää kansanterveydellisiä perusteita ehdotuksilleen. 

 

Mitä on etämyynti?

Alkoholin etämyynti on ostotapahtuma jossa myyjä ja ostaja sijaitsevat eri EU jäsenvaltioissa. Käytännössä siis tilaus verkkokaupasta. Etämyynti on määritelty EU:n valmistusverodirektiivin 2008/118/EY artiklassa 36.

 

Etämyyjäksi rekisteröityminen

Esityksessä etämyynti rinnastettaisiin alkoholijuomien vähittäismyyntiin. Etämyyjän tulisi tehdä ilmoitus Valviralle etämyynnin aloittamisesta. Etämyyjä olisi velvollinen maksamaan vuosittaista myyntipaikkakohtaista valvontamaksua. Työryhmä perustelee maksua yhdenvertaisuudella muiden alkoholin vähittäismyyjien kanssa ja valvonnan kuluilla vaikka esityksessä myönnetään että etämyyjille ei voida tehdä vastaavaa valvontaa. 

Etämyynti olisi sallittua vain enintään 5,5% alkoholijuomille. Tämä olisi väistämättä este tavaroiden vapaalle liikkuvuudelle ja omiaan sotkemaan EU:n sisämarkkinoiden toimintaa.

 

Etämyyjä ei saa toimittaa tuotteita asiakkaalle

Ehdotuksessa kielletään etämyyjiä toimittamasta tuotteita asiakkaalle. Tuotteet saisi ainoastaan noutaa lupaviranomaisen hyväksymästä noutopaikasta. Noutopaikoiksi ehdotetaan päivittäistavarakauppoja joilla on voimassaoleva lupa myydä enintään 5,5% alkoholijuomia. 

Muille paketeille rinnakkainen logistiikkajärjestelmän ja alkoholimyyntiluvan ylläpitäminen ovat omiaan kasvattamaan etämyynnin kustannuksia. Kun noutopaikka on samalla myös kilpailija, ovat lähtökohdat sujuvalle etämyynnille huonot.

Ehdotusta lukiessa ei voi olla välttymättä ajatukselta, että työryhmä on pyrkinyt hakemaan tapaa, jolla etämyynnistä saadaan mahdollisimman vaikeaa ja kallista mutta silti näennäisesti sallittua. Todellista tarvetta tilausten toimitusten rajoittamiselle ei ole, koska kuriirit tarkistavat vastaanottajan henkilöllisyyden ja luovutus vain täysi-ikäiselle on maailmalla käytetty käytetty palvelu alkoholituotteiden toimituksessa. Vaatimus tilauksen noutopaikasta on byrokratiaa byrokratian ilosta. 

 

Etämyynti muualla?

Esimerkki etämyynnistä kun ruotsalainen tilaa The Whisky Exchange -verkkokaupasta pullon konjakkia kotiinkuljetuksella. Ei kelpaa työryhmälle.

 

Etäosto?

EU direktiivit eivät tietääkseni tunne etäostoa vaan kyseessä on meidän viranomaisten tulkinta joka perustuu valmistusverolain pykälään 74. Tulkinnan mukaan etämyynti onkin etäosto mikäli myyjä ei osallistu tilauksen kuljetukseen millään tavalla. Työryhmän arvion mukaan etäostot muodostavat 1% kaikesta Suomeen kohdistuvasta alkoholin verkkokaupasta. Kyse on siis verkkokaupan poikkeustapauksesta. Tämä täysin on ymmärrettävää, sillä jos haluaisin tilata pullon rommia esimerkiksi Italian Amazonista, en voisi tehdä tilausta siten että se täyttäisi etäoston määritelmän.

Verkkokauppa, joka ei vastaa kuljetuksesta, ei yksinkertaisesti ole verkkokauppa. Suomen kokoiselle markkinalle ei ole mielekästä tarjota poikkeusjärjestelyä eikä tämänkaltaisen erikoisvyöhykkeen muodostaminen EU:n sisämarkkinoille edes ole mahdollista. Etäosto näyttääkin olevan sumuverho jolla pyritään peittämään sitä että työryhmän esitys tosiasiallisesti rajoittaa tavaroiden vapaata liikkuvuutta.

 

EU on jo määritellyt pelisäännöt etämyynnille

Ehkä hämmästyttävintä työryhmän ehdotuksessa on sen tarpeettomuus. EU:n valmistusverodirektiivi 2008/118/EY määrittelee pelisäännöt alkoholituotteiden verkkokaupalle. Alkoholin rajat ylittävä verkkokauppa on arkipäivää EU:n sisämarkkinoilla joten miksi työryhmä esittää ratkaisua ongelmaan jota ei ole? 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset