Jussi Mäkipelto - Liberaalipuolue

Virtuaalivaluuttojen verotus ei ole tasapuolista

  • Virtuaalivaluuttojen verotus ei ole tasapuolista

Hyvä verojärjestelmä on läpinäkyvä, tasapuolinen ja oikeudenmukainen. Bitcoinin (ja muiden ns. virtuaalivaluutojen) kohdalla tämä ei toteudu. Kun sijoitat bitcoiniin, kohdellaan sitä verotuksessa huonommin kuin muita sijoituskohteita. Kun saat ansiotuloja lohkoketjun ylläpidosta, joudut ylläpitämään kohtuuttoman yksityiskohtaista kirjanpitoa. Kun lähdet iltaa istumaan viskibaariin ja maksat bitcoinilla, joudut raportoimaan jokaisen ostotapahtuman verottajalle.

 

Virtuaalivaluuttasijoitusten verotus

Virtuaalivaluutoista saatavat myyntivoitot ovat veronalaista pääomatuloa mutta myyntitappioita verottaja pitää vähennyskelvottomina. Verottaja ottaa omansa voitoista mutta jättää verovelvollisen yksin kun on tappioiden aika.  

Toinen epäkohta on hankintameno-olettaman käytön epääminen. Hankintameno-olettama on vaihtoehtoinen tapa määritellä myyntitapahtumassa syntyvät verot jossa myyntikuluja ja muita vähennyksiä ei voi käyttää. Esimerkiksi Bitcoinin tapauksessa, jossa ostohintaa ei välttämättä enää voi selvittää ja jossa kulujen selvittäminen on usein vaikeaa, on hankintameno-olettaman käyttö hyvin perusteltua. Virtuaalivaluuttojen kanssa hankintameno-olettamaa ei kuitenkaan voi käyttää. Hankintameno-olettaman käytön tulisi olla mahdollista samalla tavalla kuin muiden verotettavien myyntien osalta.

Virtuaalivaluuttojen myyntitappiot pitäisi voida käyttää verotuksessa ja hankintameno-olettaman käyttäminen pitäisi olla sallittua. On vaikea nähdä perusteita virtuaalivaluuttojen poikkeavalle verokohtelulle.

 

Lohkoketjun ylläpitopalkkioiden verotus

Bitcoin-lohkoketjun ylläpitoon osallistuvat voivat saada luovuttamastaan laskentatehosta korvauksena uusia bitcoineja. Tätä ylläpitoa kutsutaan louhinnaksi. Verottaja tulkitsee louhinnan ansiotuloksi ja vaatii jokaisen palkkion erillistä ilmoittamista sen hetkisen vaihtokurssin mukaan laskettuna. Tilityksiä voi kuitenkin tulla jopa kymmeniä päivässä joten vaadittu kirjanpidon määrä on kohtuuton. Kymmenen tapahtuvaa päivässä kirjattuna Excel-taulukkoon tuottaa 78-sivuisen raportin vuodessa. Jos louhitaan useampaa eri virtuaalivaluuttaa, sama raportointi vaaditaan jokaisen osalta. Jos louhinnalla saatuja bitcoineja päätetään käyttää maksuvälineenä, seuraa tästä uusi verovelvollisuus sillä ansiotulokurssin ja käyttöpäivän välinen kurssi on verotettavaa pääomatuloa. 

Louhinnasta saatavien palkkioiden raportointia tulisi kohtuullistaa. Louhintapalkkioiden käytön kaksoisverotuksesta tulisi päästä eroon. 

 

Byrokratia rajoittaa virtuaalivaluuttojen käyttöä

Jos maksan viskibaarissa tilaukseni bitcoinilla, syntyy minulle verovelvollisuus siitä arvonnoususta, joka on mahdollisesti syntynyt bitcoinien hankintahinnan ja sen hetkisen kurssin välillä. Tehdessäni seuraavan tilauksen, on bitcoinin arvo jo muuttunut, ja on minun tallennettava myös tämä tapahtuma kursseineen veroilmoitustani varten. Jokainen ostotapahtuma virtuaalivaluutoilla on kirjattava ylös ja ilmoitettava verottajalle mahdollisen arvonnousun verottamista varten. 

Jos käyttäisin viskibaarissa bitcoinin sijaan esimerkiksi dollareita, ei siitä syntyisi verotettavaa tuloa (valuuttakurssivoittoja verotetaan vain 500 euroa ylittävältä osalta). Tätä käytäntöä tulisi noudattaa myös virtuaalivaluuttojen kanssa. Vaatimus jokaisen ostotapahtuman ilmoittamisesta on kohtuutonta. 

 

Valtio ei päätä valuutan oikeellisuutta

Verottajan ohjeesta välittyy hieman vähättelevä suhtautuminen  virtuaalivaluuttoihin. Verottaja tulkitsee virtuaalivaluuttojen olevan epäoikeita koska yhdenkään valtion keskuspankki ei ole laskenut niitä liikkeelle. Tämä on hyvin valtiokeskeinen näkemys. Kuitenkin esimerkiksi bitcoinin käyttäjiä on enemmän ja sen tunnettavuus on suurempi kuin Suomen markalla oli aikanaan. Valuutan oikeutta ei mielestäni määrittele mikään yksittäinen valtio vaan ihmiset, jotka hyväksyvät sen vaihdannan välineeksi. Bitcoin on enemmän oikea valuutta kuin meidän edesmennyt markka.

 

Hyvä verojärjestelmä on oikeudenmukainen

Verottajan suhtautumisessa virtuaalivaluuttoja kohtaan on vielä paljon parannettavaa. Virtuaalivaluuttasijoitusten verokohtelu poikkeaa muista sijoituskohteista, louhinnasta on ylläpidettävä kohtuuttoman raskasta kirjanpitoa ja jokainen virtuaalivaluuttojen käyttötapahtuma voi synnyttää veronalaista ilmoitettavaa pääomatuloa.  

Hyvä tasapuolinen ja oikeudenmukainen verojärjestelmä on sekä verottajan että veronmaksajan etu. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Onko verosuunnittelua tehty huonosti?

Yhtiö ulkomaille yhtiön tulot ulkomaiseen pankkiin, omistaja ei nosta ansiotuloja.

On ajan hukkaamista jäädä odottelemaan parannuksia.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Samaa mieltä Jorman kanssa, Suomen verotus on aataminaikuinen ja valtiota suosiva sekä riitatilanteissa maksat ensin ja sen jälkeen riitelet oikeudessa. Vaikka voittaisit, verottaja harvemmin maksaa voittajan kuluja ja menoja kokonaan, mutta toisinpäin kyllä homma toimii.

Yleisesti ottaen eikö bitcoinin louhinnassa voisi suosia ns. ammatinharjoittajan mekanismia jolloin sähkölaskut, kalusto sun muut ovat vähennettäviä verotuksessa? Jos tuotot jäävät alle tietyn rajan vuodessa, on toiminta kevyempää verotuksellisestikin. Mitä tulee noihin kuitteihin sun muihin, niin näppärä tekee sen Excelin suoraan verottajalle kelpaavaksi eikä se vaadi lain mukaan kaksinkertaista kirjanpitoa ammatinharjoittajana (kuten taksikuskit jne).

Verottaja tuskin voi kiistää sitä, että jos "painat rahaa työksesi", koska bitcoin on käypää valuuttaa markkinoilla ja jos ansaitset siitä kulujen jälkeen, niin se on sitten verotettavaa tuloa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset