Jussi Mäkipelto - Liberaalipuolue

Alkoholipolitiikan ennustaminen ei ole rakettitiedettä

Mediassa on ollut tänään pieni farssi, jossa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija on kieltänyt THL:n ennustaneen alkoholilain lisäävän alkoholikuolemia. THL:n oli alkoholilakivalmistelun alla näkyvästi ennustanut 150 (tai jopa 300-500) uutta kuolemaa mikäli uusi alkoholilaki hyväksytään. Uskon erikoistutkijan kömmähdyksen olevan vain tahaton lipsahdus mutta tässä yhteydessä on ehkä hyvä vähän avata miten nämä asiantuntija-arviot alkoholipolitiikan muutoksista ylipäätänsä toimivat.

Alkoholipolitiikan tutkimus perustuu tehtävien muutosten tarkkailuun ja niiden pohjalta yleispätevien mallien rakentamiseen. Mallien avulla voidaan ennustaa miten jokin ehdotettu muutos vaikuttaa alkoholin kulutukseen ja  haittoihin. Oleellista tässä on että malleihin ja niiden pohjalta tehtäviin ennustuksiin sisältyy epävarmuutta ja alkoholipolitiikan tieteessä ei synny fysiikan lakeja jotka pätevät varmuudella.

Minulla ei ole kovin suurta moitittavaa siitä miten THL nämä mallit ja ennustukset esittää. Eikä ennustukset voi aina osua oikeaan. Ongelma alkaa kun ennustukset siirtyvät eteenpäin äänitorvena toimiville päihdejärjestöille, yksittäisille kansanedustajille ja Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehille. Epävarmasta tulee varmaa, ennustuksista tulee faktoja, teoreettisesta maksimista tuleekin vähimmäisseuraus. Oli pöyristyttävää lukea alkoholilain perusteluosiota, jossa epävarmasta tuli täysin varmaa. Tällaista tekstiä tuottava virkamies ei joko ymmärrä lukemaansa tai väärinkäyttää virka-asemaansa politiikan tekemiseen.

Alkoholilainsäädäntöä valmistellessa on hyvä, että meillä on käytettävissä parhaita mahdollisia ennustuksia muutosten vaikutuksista. Mutta on tärkeä muistaa että alkoholipolitiikan tutkimus ei tuota ehdottomia faktoja, eikä fysiikan lakeja, vaan vain arvioita siitä, miten yhteiskunta muuttuu alkoholilainsäädännön muuttuessa. Aina eivät huolellakaan laaditut ennustukset toteudu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Odottiko joku alkoholikuolemien lisääntyvän vajaassa puolessa vuodessa?

Alkoholikuolemat lisääntyvät alkoholilain muutoksen jälkeen näkyvästi vasta ehkä kymmenen, viidentoista vuoden kuluttua.

Ellei alkoholikuolemilla sitten haluta tarkoittaa vain alkoholimyrkytykseen kuolemista?

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

No jotain voi päätellä siitä, jos uudistuksen jälkeen alkoholin myynti on laskenut edelleen vaikka nyt hieman vahvempaa mietoa olutta saa jopa kioskeista. Jos myynti vähenee, luulisi että vuosien päästäkin meillä menee ihan ok.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ei, vaan logiikka meni siten, että alkoholilain muutos lisää alkoholin kulutusta, josta seuraa ne sadat kuolleet. Tuon ketjun logiikka meni rikki siinä, että alkoholilain muutos ei lisännytkään kulutusta.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Niinpä, ei lisännyt, vaan myynti jatkoi tasaista laskuaan. Eli 0,8% ei tehnyt mitään vaikutusta muuta kuin sen että Alkon lonkeromyynti lopahti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

Alkon myynnin voisi lopettaa kokonaankin. Tai oikeastaan altistaa sen vapaalle kilpailulle.

Käyttäjän JussiMakipelto kuva
Jussi Mäkipelto

Mikäli nyt THL:n arvioita oikein tulkitsen niin kyllä siellä välitöntä vaikutusta ennustettiin. Vähintään 145 kuolemaa per vuosi muutoksen jälkeen ja graafissakaan ei näy kuin korkeintaan vuoden viive kulutuksen ja kuolemien välillä.

https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvu...

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Pisti silmään tuossa THL:n tiivistelmässä :

"Mitä todennäköisimmin senttilitra puhdasta alkoholia tulee olemaan halvempaa vahvan oluen kuin keskioluen muodossa. Tämä tarkoittaa, että todennäköisesti suurkuluttajat vaihtavat vahvempaan olueen muita useammin. Mikäli näin käy, vakavien haittojen kynnys voi ylittyä ennakoitua useammin."

Tietääkseni vahvan oluen menekki ei ole juurikaan muuttunut, ainakaan viimeisten tilastojen mukaan. Ja jos katsotaan alkoholin hintaa per senttilitra, totuus on tismalleen päinvastainen: keskioluessa alkoholi on huomattavasti halvempaa.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Olen seurannut alkoholinkulutusta ja käyttöä läheltä ja kaukaa. Itse en uskonut noihin asiantuntijalausuntoihin. Oma kokemukseni ei perustu tieteeseen, vaan seurantaan, ihan mututuntumaan. Se mikä minut yllätti oli se, että alkoholittomien oluiden myynti kasvoi.
Suomalaiset kulutustutkimukset ei ole muutenkaan ajan tasalla.
On selvä että ihmisiä alkoholisoituu edelleen, mutta ei läheskään samassa suhteessa kuin keskioluen vapauttamisen myötä, niitä skenaarioita on turha luoda.

Pekka Iiskonmaki

Suomen alkoholisekoilussa näkyy voimakas kansan degeneroituminen maastamuuton seurauksena.

Yksi suomalainen antaa itsestään yleensä älykkään/normaalin vaikutelman.

Kolmessa jo tyhmyys pesii niin, että en viitsi jutella heidän kanssaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset