Jussi Mäkipelto - Liberaalipuolue

Nikotiinittomuuden tavoittelu vaarantaa savuttomuuden päämäärän

  • Nikotiinittomuuden tavoittelu vaarantaa savuttomuuden päämäärän

Tämä on ensimmäinen osa tupakkapolitiikkamme ongelmia käsittelevässä sarjassa.

 

Tupakka lienee yksi huonoimmista päihteistä, minkä ihmiskunta tuntee. Sen tavoiteltavat vaikutukset rajoittuvat lähinnä vieroitusoireiden myöhemmäksi työntämiseen ja sen terveyshaitat ovat mittavat; erityisesti käyttäjälleen mutta myös sivullisille. Näistä syistä olen tyytyväinen että tupakointia on minun aikanani merkittävästi ja kovin ottein rajoitettu ja  nyt jopa alettu kokonaan lopettamaan. 

Tupakoinnin lopettamista tavoittelevat tahot muodostavat Savuton Suomi 2030 - verkoston/hankkeen. Sosiaali- ja terveysministeriö ja Veikkaus rahoittavat hanketta. Tupakoinnin loppuminen eli savuttomuus on pintapuolisesti tarkasteltuna mainio hanke. Mutta kun asiaan perehtyy pintaa syvemmältä, alkaa merkittäviä ongelmia paljastumaan. Savuttomuudella ei tosiasiallisesti tarkoiteta tupakoinnin loppumista vaan kaiken ei-lääkinnällisen nikotiinin käytön päättymistä, siten että väestöstä korkeintaan 5% käyttää. Mutta on hyvin ongelmallista ja jopa tarkoituksenvastaista kytkeä sekä savuttomuus että nikotiinittomuus yhteen. Tupakoinnin lopettaminen siten, että nikotiinin käyttö jatkuu muussa muodossa, on tehokas keino tupakoinnin lopettamiseksi. Suurin osa tupakoinnin lopettamisen terveyshyödyistä saavutetaan vaikka nikotiinin käyttö jatkuisi. Eikä sovi unohtaa tupakoinnin sivullisille aiheuttamien haittojen lähes täyttä päättymistä. 

 

Nikotiini

Nikotiini on yksi tupakkariippuvuutta ylläpitävistä ainesosista, mutta muodostaa vain hyvin pienen osan tupakoinnin mittavista terveyshaitoista. Nikotiinin pääasiallinen vaikutus tupakassa on ylläpitää riippuvuutta. Jokainen tupakoitsija, joka siirtyy käyttämään nikotiinia muussa muodossa, kohtaa vain nikotiinin vähäiset terveyshaitat ja täten kiistatta merkittävästi edistää omaa terveyttään. Tupakoinnin päättyessä päästään eroon myös passiivisen tupakoinnin synnyttämistä terveyshaitoista sivullisille. Tupakoinnin vaihtaminen nikotiinin käyttämiseen muussa muodossa ovat tehokkaimpia tunnettuja keinoja tupakoinnin lopettamiseksi. Tämän vuoksi nikotiinittomuuden tavoittelu estää savuttomuuden saavuttamista. On myös eettisesti ongelmallista estää tai vaikeuttaa heiltä, jotka haluavat lopettaa tupakoinnin, pääsy tehokkaiden hoitomuotojen pariin ja vaatia heitä parantumaan riippuvuudestaan tutkitusti heikosti toimivilla keinoilla. 

Nikotiinin terveyshaitat ovat vähäisiä, kohdistuvat pelkästään käyttäjälleen ja nikotiinin käyttö muissa muodoissa on tehokas keino tupakoinnin lopettamiseksi. Näistä syistä nikotiinittomuuden tavoitteleminen ei pelkästään ole tarpeetonta, se on jopa kansanterveydellisesti hyvin vahingollista. Tupakointi on suurin estettävissä oleva ennenaikaisen kuoleman syy.

 

Kirjoituksen seuraavassa osassa käsitellään sähkötupakan ja nuuskan roolia osana kansanterveyttä edistävää ja tupakointia vähentävää tupakkapolitiikkaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Taustalla lienee joidenkuiden pyrkimys kieltää ainakin osa nautinnoista ihan vain sen takia, että ne ovat joillekin nautintoja. Hallitusneuvos Ismo Tuominen antoi tästä hyvän esimerkin Iltalehden jutussa (juttu on melkein kymmenen vuotta vanha ja ilmeisesti jo poistettu, mutta käsitteli siis sähkötupakkaa ja sitä koskevaa lainsäädäntöä). Tuomisen, joka oli kovasti sähkötupakan kieltämisen kannalla, mukaan sähkötupakka kuuluu "nautinnonhakuiseen elämäntapaan". Ilmeisesti Tuomisen mielestä siis se, että joku nauttii jostain, on riittävä peruste kieltää se.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

On myös hyvä kysymys, että onko nikotiini OIKEASTI vaarallista tai aiheuttaako se OIKEASTI terveyshaittoja - ainakaan sen enempää kuin kofeiini. Näet nikotiini ja kofeiini ovat sukulaisaineita - kemialliselta rakenteeltaan melkein sama - ja niiden vaikutukset ovat myös hyvin samankaltaisia. Sekä nikotiini että kofeiini piristävät. Molemmat ovat myös äärimmäisen koukuttavia. Kuten nikotiinikin niin myös kofeiini aiheuttaa liikakäytössä jonkin verran terveyshaittoja. Tyypillisin vaiva on unettomuus tai kehno nukkuminen. Isompina annosmäärinä (esim. tarpeeksi monta kuppia kahvia litkiessä tai vaihtoehtoisesti röökiä polttaessa) aiheuttavat myöskin sydämmentykytystä ja lihaskramppeja. Ja ääri-isoina annoksina mm. sydänkohtauksen vaaran. Kuluneen vuoden aikanahan jossain päin jenkkejä joku teini kuoli juotuaan liikaa kahvia ja saatuaan sydänkohtauksen.

Eli jos siis saman linjauksen mukaan mennään kuin nikotiinin suhteen niin sitten myös kofeiini on kiellettävä. Jotenkin vaan taitaapi jäädä tekemättä... (Amerikoissahan muuten kahvipakkauksiin joutuu nykyään lisäämään vastaavanlaisen varoituksen kuin tupakka-askeihin eli että "kofeiinin käyttö voi vaarantaa terveytesi". Suomessahan mm. iltapäivälehdet ovat naureskelleet tälle pilkallisesti. Ei sen puoleen, kyllä se itseänikin huvittaa.)

Itse en polta (paitsi ehkä tyyliin kerran vuodessa jossain kesäpartyissa) enkä juo kahvia (paitsi jouluna). Aiemmin lipitin kahvia ihan hulluna mutta kärsin myös aivan hulluista nukkumisongelmista. Lopetettuani kahvin juonnin nämä ongelmat helpottuivat olkoonkin että eivät ne silti kokonaan ole kadonneet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset