Jussi Mäkipelto - Liberaalipuolue

Sähkötupakka ja nuuska ovat korvaamattomia keinoja tupakoinnin lopettamiseksi

  • Sähkötupakka ja nuuska ovat korvaamattomia keinoja tupakoinnin lopettamiseksi

Tämä on toinen osa tupakkapolitiikkamme ongelmia käsittelevässä sarjassa.

Löydät ensimmäisen osan täältä

 

Sähkötupakka

Sähkötupakointi tarkoittaa laitteen käyttöä, joka kuumentaa höyryksi nesteen, joka koostuu useimmiten nikotiinista, glyserolista, propyleeniglykolista ja mahdollisista aromiaineista. Sähkötupakoinnin keksimisen taustalla oli kiinalaisen apteekkarin havahtuminen tupakoinnin epäterveellisyyteen ja vähemmän haitallisen nikotiinin käyttömuodon kehittäminen. Sähkötupakointi on terveydelle haitallista mutta sen haitat ovat merkittävästi vähäisemmät kuin tupakoinnin haitat. Haittojen arvioidaan olevan korkeintaan 5 % tupakan haitallisuudesta. Höyrystymislämpötila on palamislämpötilaa matalampi ja haitta-aineiden määrä on merkittävästi vähäisempi kuin tupakassa. Nesteen nikotiinipitoisuutta asteittaisella laskemisella on mahdollista vieroittautua kokonaan nikotiinista. Höyryn haju ei ole vastenmielinen kuin tupakoinnin savun eikä höyrystä synny vastaavaa terveyshaittaa sivullisille kuin tupakoinnin savusta. 

Sähkötupakkatuotteiden saatavuuden heikentäminen ja nesteiden korkea verotus ovat keinoja sähkötupakoinnin rajoittamiseksi ja siten vaikeuttavat tupakoinnin lopettamista sähkötupakkalla. Sähkötupakoinnin ollessa tehokkaampi tapa tupakoinnin lopettamiseksi kuin perinteiset tavat, on aiheellista kysyä onko meillä todella varaa heikentää sen saatavuutta tupakoinnin lopettamisessa?

 

Nuuska

Ruotsissa nuuskan käytöllä on pitkä historia joka jatkuu tähän päivään asti. Mitä ilmeisemmin juuri nuuskan käytön johdosta Ruotsissa on koko EU:n matalin päivittäin tupakoivien osuus, vain viisi prosenttia väestöstä.  Seuraavana tulevat Tanska, Hollanti ja Iso-Britannia huomattavasti korkeammalla 16 % osuudella. En keksi muuta syytä tupakoinnin poikkeukselliseen vähyyteen kuin nuuskan käytön yleisyyden. Ehkä koko  Savuton Suomi 2030 ei olisi tarvittu jos Suomi olisi uskaltanut pitää kiinni nuuskasta EU-jäsenneuvotteluissa. Savuttomuuden tavoite voisi olla totta jo tänä päivänä.

Nuuskan ollessa niin merkittävä keino tupakoinnin lopettamiseksi on kuitenkin hälyttävää lukea STM:n asettaman savuttomuus työryhmän puheenjohtajan lausuvan: ”Tärkeää on myös estää tupakoinnin korvautuminen nuuskalla”. Olen koittanut pähkäillä tätä lausahdusta monesta näkökulmasta. Missään niistä ei STM tehtävän terveyden edistäjänä ja puheenjohtajan näkemystä tupakoinnin ylläpitämisestä ole yhteensovitettavissa. Tupakoinnin jatkuminen on aina epäterveellisempää kuin sen loppuminen nuuskan avulla. Nuuskan käyttöön liittyy terveyshaittoja mutta ne ovat vain murto-osa tupakoinnin haitoista. Jokainen tupakoinnin lopettava tai sitä vähentävä nuuskan avulla on kansanterveydelle harppaus eteenpäin. STM:n tehtävä ei vain voi olla epäterveellisten elämäntapojen tukeminen ja niistä luopumisen estäminen. Kansanterveyttä edistävä tupakkapolitiikka kannustaa jokaista vielä tupakoivaa lopettamaan sen mahdollisimman tehokkaasti. 

Ymmärrän huolen siitä, että nuuskan parempi saatavuus, saattaa kasvattaa niiden osuutta, jotka eivät tupakoi mutta aloittavat nuuskan käytön. Tutkimustiedon valossa kuitenkin näitä nuuskan käytön aloittajia on oltava noin 20 jotta jokaista tupakoinnin lopettajaa kohden jotta nettovaikutus kansanterveydelle olisi negatiivinen. Nuuskan hyödyt tupakoitsijoille ovat yksinkertaisesti niin suuret, että meillä ei vain ole varaa jättää niitä hyödyntämättä. 

 

Kirjoituksen seuraavassa osassa käsitellään nikotiinittomuuden ongelmaa ja tupakoinnin vähentämisen tärkeyttä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Sanoisin suoraan; puppupuhetta.
1968 lopetin tupakoinnin; pikkuisen hiprakassa mutta kun velimieheni sanoi saunaillassa; voisit vähentää tuota tupakointia.
Minähän vähensin, siis lopetin. Noin yksinkertaista se on, jos Sinulla on sisäistä ryhtiä edes hivenen.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Kettuilu ei paranna asiaa lainkaan, vaikka se ehkä Sinua ilahduttaakin.

Asiaan: Olen kuullut että monet ovat vaihtaneet tupakasta sähköisiin höyryttimiin(* ja pikkuhiljaa saaneet lopetettua kummatkin. Tiedä häntä, en ole omin silmin ollut todistamassa asiaa. Itse olen kyllä vähentänyt nikotiinin määrää merkittävästi itse sekoittamissani höyrytysnesteissä, tavoiteenani tiputtaa se lopulta kokonaan pois. Sitten kun on vuoden-parin verran höyrytellyt nikotiinittomia makuaineita saattaa olla aika luopua siitäkin hupsusta tavasta, kenties.

*) Nimitys 'sähkötupakka' on harhaanjohtava ja luultavasti syynä laajaan väärinkäsitykseen siitä, että se olisi sama asia kuin tupakanpoltto.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Joo, kyllä tupakoinnin lopettaminen vaatii aika paljon enemmän kuin "hivenen sisäistä ryhtiä". Terveyskirjaston mukaan lopettamaan pyrkivät tupakoijat yrittävät lopettamista keskimäärin 3-4 kertaa ennen lopullista onnistumista.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

En muuten kettuile mutta en muutakaan.
Tupakoin 25 vuotta ja paljon meni tupakkaa.
Päätin lopettaa ja sillä selvä.

Käyttäjän JarkkoRantajoki kuva
Jarkko Rantajoki

Onneksi olkoon, kuulut niihin 25% tupakoinnin lopettavista, jotka eivät saa juuri mitään vieroitusoireita tupakoinnin lopettamisesta. Ikävä kyllä kuulut myös siihen isoon prosenttiin ihmisistä, jotka eivät ymmärrä katsoa asiaa mistään muusta kuin omasta näkökulmastaan.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Politiikka on jo pitkään toiminut vääristelyllä asiassa kuin asiassa vaikka faktat olisi miten laajasti tiedossa.

Aina löytyy joku korkeasti koulutettu joka suu vaahdossa kertoo miten tulee maailmanloppu jos esim. nelosolut tulee marketteihin.

Tupakasta saatava vero on vain niin korvaamaton valtiolle ettei kannata antaa markkinoita tavoille joilla oikeasti lopettaminen helpottuu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset