Alkoholijuomien internetmyynnin kielto vauhdittaa Alkon monopolista luopumista

Korkein oikeus (KKO) on antanut päätöksensä ns. Alkotaxi-tapauksessa. Siinä virolaisyrittäjä on tuonut asiakkaille kotiin alkoholijuomia tilausten perusteella. KKO on päätöksessään aiheellisesti katsonut tämänkaltaisen toiminnan olevan laitonta alkoholijuomien vähittäismyyntiä mutta yllättäen tulkitsee samalla myös alkoholijuomien "internetmyynnin" olevan kiellettyä. Kielto perustuu ilmeisesti siihen seikkaan, että tilauksia vastaanotettiin internetsivun välityksellä.

On ensinnäkin ongelmallista käyttää termiä "internetmyynti", sillä Suomen lainsäädäntö ja viranomaistulkinnat tuntevat vain alkoholin etämyynnin ja etäoston. Tarkoittaa KKO internetmyynnillä sekä etämyyntiä että etäostoa, vain toista näistä, vai kenties jotain kolmatta uutta ostotapaa? Onko etämyynti edelleen sallitua, mikäli tilaus toimitetaan faksilla? Toisekseen, on selvää että alkoholin vähittäismyynti on eri asia kuin etämyynti tai etäosto. Vähittäismyynti ei ole nettikauppaa, vaikka tilaukset sitä kautta vastaanotettaisiin. EU-jäsenvaltiona emme voi kieltää alkoholin tilaamista toisesta jäsenvaltiosta, joten tämä KKO:n oikeustajun vastainen virhetulkinta on omiaan nostamaan suuttumusta ja vauhdittamaan Alkon monopolista luopumista. Jos Alkon monopolista olisi ymmärretty luopua EU-jäsenyyden myötä jo 1995, olisi säästytty paljolta vaivalta ja verorahojen tuhlaukselta.

Alkon monopolista luopumiselle on monia hyviä syitä, kuten sen heikko toimivuus alkoholihaittojen ehkäisijänä ja sen taloudellinen tehottomuus, joka maksaan veronmaksajille arviolta 86 miljoonaa euroa vuodessa.
Alkon monopolista voidaan luopua vastuullisesti ja siten että muutoksesta syntyvät haitat ovat mahdollisimman pienet. Edes Pääministeri Juha Sipiläkään ei usko Alkon monopolia ehkäisevän alkoholihaittoja tehokkaasti. Argumentit Alkon monopolin puolesta perustuvat useimmiten virheellisiin käsityksiin monopolin hyödyistä. Useimmat niistä eivät pidä paikkaansa.

Disclaimer: Kirjoitettu KKO:n tiedotteen ja median uutisoinnin pohjalta. En ole ehtinyt lukemaan päätöstä vielä, joka löytyy täältä

 

JussiMakipelto
Liberaalipuolue Kaustinen

Maaseudulla asuva tietotekniikan diplomi-insinööri ja Liberaalipuolueen puoluesihteeri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu