Jussi Mäkipelto - Liberaalipuolue

Seuraava hallitus saattaa lätkäistä haittaveron suosikkiruuallesi

  • Voista, sokerista ja suolasta syntyy kotitekoista toffeeta.
    Voista, sokerista ja suolasta syntyy kotitekoista toffeeta.

Vajaan 50:n sote- ja päihdejärjestön muodosta Ehkäisen päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) on julkaissut tavoitteensa tuleviin eduskuntavaaleihin. Tavoitteisiin sisältyy yleisen päihdevastaisuuden lisäksi myös vaatimus haittaverosta epäterveellisille elintarvikkeille. Järjestöverkostolle suola, sokeri ja tyydyttynyt rasva tekevän elintarvikkeesta epäterveellisen. Vaatimusta perustellaan kansanterveyden edistämisellä. Kun päihdejärjestöt(!) alkavat suuntaamaan lobbauskoneitaan elintarvikkeita vastaan, on ehkä oikea hetki pysähtyä miettimään mitä kansanterveys on ja miksi sitä edistetään.

 

Kansalaiset eivät ole kansanterveyttä varten

Kun meidän elintapoihin puututaan meidän omaksi "eduksemme", on kärry päässyt karkaamaan hevosen edelle. Kenenkään tavoite elämässä ei ole terveyden maksimointi, vaan terveydellä on vain välinearvo merkitykselliselle elämälle. Kun meidän mahdollisuuksia tehdä valintoja omassa elämässämme lähdetään heikentämään, on terveydestä tullut tärkeämpää kuin itse elämästä. Haittaverot eivät tietenkään vielä sulje pois valintojen tekemistä, ja ovat vähiten haitallinen tapa rajoittaa elämäämme, mutta mikäli elintarvikkeiden haittaverot menevät läpi, eivät ne tule jäämään ainoaksi keinoksi rajoittaa sitä, mitä haluamme syödä. Päihdejärjestöille epäterveellinen ruoka lienee lopulta vain yksi "päihde" muiden joukossa. 

 

Epäterveellisellä ruokavaliolla ei ole ulkopuolisia uhreja

Toisin kuin esimerkiksi alkoholin käytöllä, epäterveellisellä ruokavaliolla ei ole ulkopuolisia uhreja. Kukaan ulkopuolinen ei kärsi jos syöt yhdeltä istumalta paketin sokeria eikä kenenkään turvallisuus vaarannu vaikka kuinka olisit suolapäissäsi. Epäterveellisellä ruokavaliolla ei koskaan ylitetä rajaa, jolloin se alkaisi uhkaamaan muiden elämää. Ilman tämän rajan ylittämistä ei meillä yksinkertaisesti ole oikeutta puuttua ominpäin kenenkään elämään. Oman ruokavalion terveellisyys tai sen puute ovat jokaisen omia valintoja.

Entä kustannukset julkiselle terveydenhuollolle? Siinä määrin kuin epäterveelliset elintavat aiheuttavat kustannuksia julkiselle terveydenhuollolle, aiheutuu kustannuksia myös veronmaksajille. Yhtälailla kustannuksia syntyy kaikesta julkisen terveydenhuollon käytöstä. Jos elintavat ovat peruste maksaa enemmän veroja, mihin elintapoihin vedetään raja? Mikä on elintavan hinta? Miten valtio valvoo elintapojamme ilman että menetämme oikeutemme yksityisyyteen? Näen vain vakavia uhkia tiellä, jossa elintapojamme lähdetään rajoittamaan valtion toiminnan optimoimiseksi. 

 

Kansanterveyttä voidaan edistää myös ilman elintarvikkeiden haittaveroa

Kansanterveyden edistämiseksi voidaan pyrkiä joko vähentämään terveyttä heikentäviä tekijöitä (negatiivinen vaikuttaminen) tai edistämään terveyttä edistäviä tekijöitä (positiivinen vaikuttaminen). Kun kansanterveyttä uhkaavat tekijät ovat seurausta kansalaisten omista elintavoista, on selvää että negatiivisella vaikuttamisella joudutaan myös supistamaan mahdollisuuksia tehdä omaa elämää koskevia valintoja. Tämän johdosta tulisi kansanterveyttä edistäessä aina pyrkiä positiiviseen vaikuttamiseen. Elintarvikkeiden haittaverolla haetut vaikutukset kansanterveyteen voidaan varmasti saavuttaa myös positiivisella vaikuttamisella, esimerkiksi edistämällä terveellisten elintarvikkeiden käyttöä tai kannustamalla muihin terveyttä edistäviin elintapoihin. 

 

Järjestöverkoston tavoitteisiin lukeutuu myös nikotiiniton Suomi 2030. Tutusta aikaisempaan kirjoitukseeni tästä aiheesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset