Veikkaus – Suomen haitallisin monopoli
Tämä on ensimmäinen osa Veikkausta käsittelevässä sarjassa.
Oman lapseni aloittaessa esikoulun olen muistellut omia kouluaikojani. Meillä oli samaan suuntaan lähtevien luokkatovereiden kanssa tapana pysähtyä matkan varrella olevassa pienessä ruokakaupassa. Ensimmäinen asia, jonka näimme aina kauppaan astuessa, oli jännittävä hedelmäpelikone. Se oli sijoitettu kaupassa siten että sen vierestä ei voinut olla kulkematta. Ja se oli sopivasti kassojen läheisyydessä, niin että kun vaihtorahat sai käteensä, katse sopivasta osui koneeseen. Ei ollut mikään ihme, että meidän kakkosluokkalaistenkin karkkirahat monesti katosivat siihen koneeseen. Onneksi ymmärsin lopulta, että ei se kone antanut lisää rahaa, vaan se vain vei sitä pois. Kaikki eivät olleet niin onnekkaita, ja uhkapelaaminen onkin monelle todellinen ongelma.
Veikkaus - Suomen haitallisin monopoli
Veikkaus lienee Suomen valtion haitallisin monopoli. Veikkaus myy haitallisia, riippuvuutta aiheuttavia tuotteita, mutta toisin kuin valtion toinen haitallisia tuotteita myyvä monopoli Alko, Veikkaus saa vapaasti markkinoida tuotteitaan ja saalistaa uhkapelien haitoille alttiimpia väestönosia vielä tänäkin päivänä. Vaikka peliautomaateilla on nykyään onneksi ikärajat, tavoittaa Veikkauksen TV-mainonta ja ohjelmat silti myös ala-ikäiset. Rahapelikyselyn mukaan 95%(!) kyselyyn vastanneista oli nähnyt jonkun näistä Veikkauksen TV-mainoksista. Veikkauksen mainonta tutkitusti kasvattaa peliriippuvaisten kokemia haittoja. Mainonta ja ohjelmat vetoavat myös lapsiin, jopa niin tehokkaasti että meidän alle kouluikäiset lapset sanovat Veikkauksen Keno-arvonnan yhdeksi lempiohjelmistaan. On niin jännittävä arvata mikä numero seuraavassa pallossa on. Uusi sukupolvi asiakkaita turvattu Veikkaukselle?
On lähes mahdotonta käydä ruokakaupassa tai kioskilla näkemättä Veikkauksen pelikoneita tai mainontaa. Käytännössä jokainen suomalainen altistuu Veikkaukselle kerran viikossa, halusi tai ei. Eikä edes se riitä, sillä Veikkaus pommittaa myös suoramarkkinointia kotiin asti. Veikkauksen ansiosta Suomessa uhkapelien saatavuus lienee yksi maailman korkeimpia. Ja saatavuudella on vaikutuksensa, on surullista huomata kuinka nopeasti monet maahanmuuttajat päätyvät säännöllisesti jumiin Veikkauksen pelikoneiden luo ruokakaupassa asioidessaan.
Veikkauksen näkyvyys ei rajoitu pelkästään mainontaan. Rahapelikyselyn mukaan 93,5%(!) kyselyyn vastanneista on nähnyt uutisen liittyen Veikkauksen pelin voittoon. Kun rahan menetys uhkapeleissä on kuitenkin tilastollinen tosiasia, on huolestuttavaa että myös media on vapaaehtoisesti mukana Veikkauksen uhkapelien markkinointiin. Ei sinänsä ihme, onhan Veikkaus yksi median parhaista asiakkaista mittavan mainosbudjettinsa ansiosta. Pahimmillaan kyseessä on puhdasta piilomainontaa.
Vaikka Suomessa muuten valtio puuttuu turhankin ärhäkkäästi kansalaisten terveyttä uhkaaviin seikkoihin, annetaan silti Veikkauksen temmeltää hyvin vapaasti. On hyvin kuvaavaa että Suomessa uhkapelien säätely kevyempää ja saatavuus korkeampaa kuin uhkapeleistään ja menetetyistä omaisuuksista maailmankuulussa Las Vegasissa. Siellä sentään uhkapelien ikäraja on 21-vuotta, sen valvonta tarkkaa eikä uhkapelejä todellakaan ole joka kioskissa ja kaupassa. Näennäisesti vastuullinen ja peliongelmia ehkäisevä Veikkaus onkin tehnyt Suomesta uhkapelaamisen villin lännen.
Kirjoituksen seuraavassa osassa ehdotan ratkaisua Veikkaus ongelmaan
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)
Hyvä kirjoitus erittäin tärkeästä aiheesta.
Ruokamarkettien auloissa jököttävien Veikkauksen automaattien ei todella tarvitse toimettomina seisoa vaan pääasiassa ikäihmisten sankat joukot niihin kilvan syöttävät eläkerahansa. Liekö eläkkeet sitten niin pienet että pakko on yrittää ruokarahaa automaatista saada? No leikki sikseen, jotakin mätää ja tekohurskasta asiassa on pakko olla.
Markettien mummoansat ovat ikävää katsottavaa.
Mutta paranisiko asia Veikkauksen monopolin purkamisella? Jos vastaus on kyllä niin millä logiikalla?
Kannattaako liberaali lisää sääntelyä tässä asiassa, mallina mm. Alko?
Mietin samaa. Eli ,miksi monopoli mainitaan kirjoituksessa usein? En näe siinä logiikkaa. Vastustetaanko tässä Veikkausta, uhkapelaamista vai monopolia?
Hieno kirjoitus, olin ajatellut myös itse kirjoittaa samasta aiheesta. Veikkauksen mellastaminen on merkillistä:
- tuotteet on K18, mutta esim. mainoksia pukkaa TV:stä kaikkina vuorokauden aikana, marketeissa tulee kuulutuksia Veikkauksen tuotteista, automaatteja pystyy pelaamaan kuka tahansa (vain viiva lattiassa kertoo ettei saisi) jne.
- ns. vähätuloisten kaupunginosiin on sijoitettu peliautomaatteja suhteessa enemmän kuin muualle, joissa tuotto on keskimääräistä parempi.
- vielä 10 vuotta sitten ja sitä aiemmin Veikkausta/RAY:tä/Hipposta ei kiinnostanut pätkän vertaa se, onko pelaaja täysi-ikäinen vai ei. Vasta kun alkoivat hädissään perustella monopoliasemaansa, keksivät tämän "vastuullisen pelaamisen", ja laittoivat pelaamiselle ns. ikärajan
- Suomalaisiin maajoukkueisiin ja jopa seurajoukkueisiin (Jere Karalahti Jukurit) ei voida valita pelaajia, jolla on yhteistyötä jonkun kilpailevan tahon kanssa. Viimeisin älämölö syntyi, kun yleisurheilun Berliinin EM-kisoihin valittiin urheilija, joka oli tehnyt kirjoituksia porttaaliin, jossa oli mainostettu Veikkauksen kilpailijoita.
Loppukaneettina voisin näin kohtuullisen toimeentulon omaavana todeta, että Veikkaus on hieno keksintö: tulonsiirto köyhiltä rikkaille, kukaan poliitikko ei sellaista kehtaisi esittää, jos siitä riisuttaisiin tuo ns. voitonmahdollisuus pois.
Asiakirjoitus, vaikka väite siitä, että saatavuus olisi korkeampaa kuin Las Vegasissa, on enemmän kuin lievästi ylimitoitettu. Vegasissa on stripillä, mikä on jotain 3km pitkä, 200 000 peliautomaattia ja pelipöytiä sitten joitain tuhansia päälle. Peliautomaatteja siis noin 10 kertaa enemmän yhdellä kadulla, kuin veikkauksella koko suomessa.
Rahapelit ovat tuoneet ruokamarketteihin ikävän piirteen kun kassat kyttäävät pelaavatko alaikäiset pelejä luvattomasti. Siis kyttäämiskulttuurista on kysymys. Pelikoneista on jopa viety hälytytykset kaupan kassakoneisiin jotta ihmiskassa voi tarkistaa pelaako alaikäinen peliä. Mutta lottoa ja muita arpoja kaiketi saavat kaiken ikäiset ostaa ilman ikärajoituksia.
Oma vika on jos ei pysty kulkemaan niistä koneista ohi, ettei niihin pistä viimeisiään roposia!!
Itte pelaan, mutta vaan silloin kun on vähän enemmän massia, ja mikäs sen mukavempaa kun laittaa kolikko sisään ja ottaa vaikka se 20€ takaisin, mikä meni sinne yli kalliseen ruokaan, mitäs Suomessa myydään!!
Ja jos häviän sen kolikon, so what?
Tukeehan veikkaus/Ray kaikkea hyvää Suomessa, tosin polittisia tapahtumia ynm. Sen ei tarvitsisi tukea!
"Oma vika on jos ei pysty kulkemaan niistä koneista ohi"
Niinhän se on, itsessä vika ihan kuten jos ei pysy erossa liiasta viinan juonnista, tupakin poltosta, sohvalla löhöämisestä, roskaruuasta ja huonoista TV-ohjelmista.
...Saatikka Usarin puheenvuoropalstasta. :D
Itse vastustan Veikkauksen monopolia henkeen ja vereen. Uhkapelien peluuttaminen kansalla hoituisi yksityisten, asiantuntevien peliyhtiöiden lisenssihommina raskaasti verotettuna paljon nykytouhua paremmin, uskon mä.
Tein kansalaisaloitteen (alla) johon tarvitsen vastuuhenkilöitä. Kaikki jotka haluavat tulla mukaan lähettäkää minulle sähköpostia petrus.saukkonen94@gmail.com
Rahapelaamisen ikäraja 21 vuoteen
Aloitteen päiväys
17.10.2016
Aloitteen muoto
Lakiehdotus
Aloitteen sisältö
Arpajaislaki 23.11.2001/1047
3 luku Rahapelitoiminta
14 a § (24.6.2010/661)
Rahapelien ikäraja
Rahapeliyhteisö taikka elinkeinonharjoittaja tai yhteisö, joka välittää rahapeleihin liittyviä osallistumisilmoituksia ja -maksuja tai luovuttaa tilan «raha»-automaattien käytettävänä pitämiseen, ei saa antaa alle 18-vuotiaan pelata rahapelejä.
Valtioneuvoston asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä pelaajan täysi-ikäisyyden varmistamistavoista.
Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen ja selvittämiseen liittyvästä asiakkaan tuntemisvelvollisuudesta säädetään rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä ja selvittämisestä annetussa laissa (503/2008).
Ja lisäksi wikipediassa lukee:
''Heinäkuusta 2011 alkaen RAY:n raha-automaattien ikäraja on 18 vuotta, aikaisemmin se oli 15 vuotta. Ja toisin kuin aikaisemmin, alaikäinen ei saa pelata edes huoltajan läsnä ollessa. RAY:n omissa pelisaleissa ikäraja on ollut 18 vuotta jo ennen lakimuutosta.''
.
Lakiehdotukseni on että lakia tulee muuttaa rahapelien ikärajan kohdalta niin että rahapelit on kielletty alle 21-vuotiaalta.
Perustelut
Rahapelien ikäraja kaikkialla 21 vuoteen sillä monella 18 vuotiaalla ei ole
1) toisen asteen koulutusta sillä he valmistuvat vasta 19 vuotiaana
2) kokemusta talousasioista ja
3) omaa ensiasuntoa tai ensimmäistäkään laadittua vuokrasopimusta sillä monet 18 vuotiaat asuvat vielä kotona.
Näiden kolmen tekijän summana rahapelaamisen aloittaminen jo 18 vuotiaana on erittäin harmillista nuoren ihmisen talous-, opiskelu- ja säästämisasioiden kannalta; nuoren ihmisen jolla ei todennäköisesti ole säännöllisiä tuloja sellaisesta työstä jota hän haluaisi tehdä lopun ikänsä. Lisäksi rahapelaamisen aloittaminen varhaisaikuisuudessa voi aiheuttaa helpommin elämää haittaavan rahapeliaddiktion mikä voi johtaa mm. säästöjen menetyksiin, luottotietojen menetyksiin, syrjäytymiseen, köyhyyteen, masentumiseen, paniikkikohtauksiin, eristäytymiseen ja jatko-opiskelun vaikeutumiseen.
Nuorena haetaan jännitystä, adrealiinia ja vaihtelua opiskeluun jonka takia rahapelaaminen houkuttaa. Pitkän tähtäimen tavoitteet helposti unohdetaan. Talous- ja raha-asioissa kokematon nuori ei osaa säästää eikä käyttää rahaa.
Virossa ei ole monopolia, vaikka valtio onistaakin Eesti Lotto firman, se on vain yksi monista luvallisista yrityksistä.
Peliautomaatteihin ei törmää kioskeilla eikä bensa-asemilla. Sitä varten pitää mennä kasinoon ja rekisteröityä asiakkaaksi.
R-Kioskilla jos haluaa pelata Euro Jackpottia tai muita pelejä ei sekään onnistu ilman virolaista ID-korttia.
Minusta on vaikea ymmärtää, miten Suomen monopoli suojelee ongelmapeljaajia Viron systeemiä paremmin.
Omat muistot Suomesta on ajalta jolloin Veikkaus ja RAY olivat erikseen. Molemmissa hyväpalkkaisia suojatyöpaikkoja poliitikoille ja RAYta varten oli perustettu lukuisia yhdistyksiä, joilla oli jokin ylevä tarkoitus mutta toisiasiassa niiden tehtävänä oli suurimmaksi osaksi vain avustusten hakeminen ja avustusrahat menivät sisäpiirin eli pomojen palkkioihin ja joku pikkuraha ehkä varsinaiseen toimintaan.
Sattumoisin Veikkauksen mobiilisovellus on ehkä kaikista robustein, ei siis ole ollut juuri bugeja.
Ainoastaan vain se, että ko. sovellusta ei löydy esim. Google Play:n valikoimista vaan sille saa oman latauslinkin. Olisi mielenkiintoista tietää, miksi Google ei ota Veikkauksen appia valikoimiinsa? Joskus se siellä oli. Johtuuko kenties yrityksen monopoliluonteesta?
Kommentoi 22 kommenttia