Jussi Mäkipelto - Liberaalipuolue

Kuinka Suomi pääse irti riippuvuussuhteestaan Veikkaukseen?

  • Kuinka Suomi pääse irti riippuvuussuhteestaan Veikkaukseen?

Tämä on toinen osa Veikkausta käsittelevässä sarjassa.

Käsittelin ensimmäisessä osassa Veikkauksen näennäistä vastuullisuutta.

 

Terveyskeskuksen odotushuoneessa ilmoitustaulu vilisee Veikkauksen logoja. Monenlaista hanketta ja järjestöä tarjolla, ja lähes jokainen "tuettu Veikkauksen tuotoilla". Etsitkö apua uhkapelaamisen? Ehytin sivuilta löydät hyvät selkeät ohjeet ja apua sekä Veikkauksen logo jotta muistat sitten retkahtaa takaisin pelaamaan. Veikkauksen rahat ovat niin joka puolella järjestökenttää, että voidaan puhua rakenteellisesta riippuvuudesta. Veikkauksen rahasta muodostuu pysyvä tai välttämätön osa budjettia, jota ilman järjestö tai hanke ei voi selvitä. Aivan kuten Veikkauksen tuottoisimmat asiakkaat, ovat myös Veikkauksen rahojen vastaanottajat pahassa riippuvuussuhteessa. 

Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla. Veikkauksen monopoli voidaan lakkauttaa, Veikkaus voidaan pilkkoa ja sen valtio-omistajuudesta voidaan luopua. Veikkauksen rahoilla tehdyt tulonsiirrot voidaan siirtää sellaisenaan valtion budjetista maksettavaksi. Tämä muutos kannattaisi jokatapauksessa tehdä, sillä ei ole syytä miksi juuri uhkapelituotoista pitäisi korvamerkitä osa esimerkiksi taiteen tai urheilun tukemiseen. Kaikki valtion rahankäyttö tulisi mennä normaalin budjetoinnin kautta. Tulosiirtojen kattamiseksi tulisi uhkapeleistä alkaa keräämään haittaveroa ja/tai lupamaksuja. Muutos varmasti herättää epävarmuutta ja vastustusta, mutta aivan kuten uhkapeliriippuvuudesta kärsivä Veikkauksen tuottoisa asiakas, on tuhoisa riippuvuussuhde vain saatava katkeamaan jotta parantuminen voi alkaa. 

 

Uhkakuvat

Ehdotukseni päättää monopoli ja pilkkoa ja irtaantua Veikkauksesta aiheuttaa varmasti monessa vahvan hylkäämisreaktion. Se on täysin ymmärrettävää. Uskomme siihen että valtion omistama monopoli on hyvä keino ehkäistä haittoja ja rahoittaa mukavia asioita. Mutta mitkä ovat uhkakuvia, joita Veikkauksesta vapaa uhkapeliala herättää? 

Kaikkialla oleva markkinointi? Veikkauksen markkinointi tavoittaa Rahapelikyselyn mukaan 96% kyselyyn vastanneista. 

Lapsiin vetoava markkinointi? Lapseni pitävät Veikkauksen Keno arvontaa yhtenä suosikkiohjelmistaan. 

Riippuvuudelle alttiiden saalistaminen? Näin toimii Veikkaus. 

Käsiin räjähtävä saatavuus? Veikkauksen koneita on lähes joka kaupassa, kioskissa ja baarissa. 

Lobbaus joka estää uhkapelaamista rajoittavan lainsäädännön? Arpajaislain uudistuksesta poistettiin iso osa Veikkaukselle epämieluisista pykälistä.

Hyvien asioiden rahoitus päättyy? Valtio voi kerätä uhkapelaamisen veroina ja/tai lupamaksuina saman rahamäärän kuin Veikkaus tilittää tuottoina ja jakaa sen samoille (tai eri) kohteille kuin tähänkin asti. Arvonlisävero ja muut tuotteet hinnasta perittävät verot ovat luonteeltaan sellaisia että niitä ei voi millään verosuunnittelulla siirtää pois Suomesta. 

Ne uhkakuvat joita Veikkauksen monopolin on tarkoitus ehkäistä, ovat kaikki totta Veikkauksen aiheuttamana. 

 

Hyödyt

Riippuvuussuhteen katkaiseminen haittojen ehkäisevien tahojen ja haittoja aiheuttavan tahojen välillä. Kun Veikkaus rahoittaa tahoja, jotka yrittävät ehkäistä haittoja, on eturistiriita ilmeinen. Miltä tuntuisi, jos tupakkajätti olisi jonkun kansanterveysjärjestön yksi päärahoittajista?

Paremmat mahdollisuudet puuttua ja ehkäistä uhkapelien aiheuttamia haittoja lakiteitse. Yksityisellä uhkapelialalla on väistämättä heikommat mahdollisuudet vaikuttaa lainsäädäntöön kuin valtio-omisteisella monopolilla. Nyt Veikkauksen läheiset suhteet estävät, vaikeuttavat, laimentavat ja hidastavat Veikkauksen asemaa heikentävien lakimuutosten läpimenemistä. Torsoksi jäävä ja pitkän siirtymäajan saava Arpajaislain kakkosvaihe on tästä kuvaava esimerkki. On huolestuttavaa että uutisoinnin perusteella Veikkaukselle suotuisaa versiota uudistuksesta ajaa vauhdilla Sosiaali- ja Terveysministeriön viranomaiset. Tulee väistämättä pohdittua ajaako ministeriö Veikkauksen vai kansalaisten etua? 

Veikkauksen historian valossa on epätodennäköistä että Veikkauksesta koskaan saadaan aidosti vastuullista uhkapelitoimijaa. 

Monopoli on huono tapa ehkäistä haittoja. Kuvaava on että Rahapelikyselyssä vain 6% vastaajista ilmoitti monopolin tarkoituksen olevan haittojen ehkäisy. Vaikka Veikkaus on toiminut 1940 alkaen, on Suomi silti Euroopan kärkimaita uhkapelaamisen suhteen.

Monopoli on tehottomampi ja palvelee huonommin asiakkaiden tarpeita kuin kilpaillut markkinat. Haittojen ehkäisyyn, tai muuhun tärkeään, jää enemmän rahaa kun Veikkauksen tilittämien maksujen sijaan raha kerätään kilpailluilta markkinoilta veroina. Vaikka uhkapelaaminen aiheuttaa riippuvuutta ja vie rahat, on sillä silti myös jotain arvoa käyttäjälleen. Muutenhan kukaan ei harrastaisi uhkapelaamista. Pelaajille kilpailu uhkapelimarkkinoilla näkyy ennenkaikkea korkeampana palautusprosenttina, joka ilmaisee kuinka suuri osa kaikkien pelaajien pelaamista rahoista maksetaan takaisin pelaajille voittoina. Veikkauksen maksamat palautusprosentit ovat matalampia kuin kilpailuilla markkinoilla maksetut. Kilpailun puute mahdollistaa Veikkauksen matalat palautusprosentit. 

Elinkeinovapaus on perustuslaissa turvattu vapaus. Monopoli rajoittaa tätä vapautta. Haittoja voidaan ehkäistä ilman monopolia, siten että perustuslaissa turvatut vapaudet toteutuvat paremmin. 

 

Veikkaus on yhteiskunnallinen ongelma ja Veikkauksen purkamisella olisi monia hyötyjä. Olisi mahtavaa jos tämän asian suhteen päästäisiin liikkeelle. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Uhkapelit pitää siirtää Alkoon (tai kasinoon) ja viinat kauppaan, kuten sivistyneemmissä Euroopan valtioissa.

Pekka Iiskonmaki

#1
Ei kai kukaan vakamissaan väitä Suomen olevan sivistysvaltio?

Käyttäjän JuhaJantunen kuva
Juha Jantunen

Sanomatta jäi, että veikkauksen rahanjako on vain näennäisesti parlamentaarisen päätöksenteon alaista. Veikkaus vähintäänkin näyttää siltä, että sen kautta rahaa menee sinne mihin yksittäiset vikamiehet/poliitikot haluavat. Päätökset eivät ole avoimia ja mitään kansalaiskeskustelua aiheesta ei käydä. Eipä tietenkään, kun kansalle on 50 vuotta hoettu rahojen menevän hyvään tarkoitukseen. Hyvään kenen mielestä? Äänesätjän vai?

Pekka Iiskonmaki

Uhkapelit ja huumeet ovat Suomessa valtion monopoli.

Ainakaan minä en sellaiseen valtioon luota.

Veikkaus on valtiollinen mafia.

Surkuhupaisaa oli katsella Matti Ahteen sieltä poistaminen ilman konepistoolisarjaa.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Teksitisi käsittelee käytännössä pelkästään monopolin purkamista. Miksi näin?

Jos olet uhkapelaamista vastaan, niin miksi et kirjoita pelkästään uhkapelaamisen lopettamisesta?

Jos uhkapelimarkkinat vapautettaisiin, niin kaikilla toimijoilla olisi oikeus asettaa pelikoneensa mihin vain. Tämä luultavimmin johtaisi tilanteeseen, että pelikoneiden määrä lisääntyisi, sillä kun kilpailu avataan, mitään tahoa ei saa syrjiä.

Tuo toive siitä, että Veikkauksen lopettamisen jälkeen sen tulottamat rahat saadaan takaisin verottamalla, on utopistinen. Veikkauksen tilalle tulisi monikansallisia organisaatiota ja tiedät varmasti miten ja mihin ne tulouttavat veronsa. Kyllä, ei mihinkään. Veikkauksesta luopuminen olisi kansantaloudellisesti negatiivinen asia, kuten käytännössä melkein aina yksityistämisissä on käynyt.

Veikkaus ei ole ongelma, uhkapelaaminen on ongelma.

Ainoat ketkä voittaisivat Veikkauksen alasajossa olisivat sitä paikkaamaan tulleiden yhtiöiden osakkeen omistajat, ei pelaajat, eivätkä veronmaksajat.

Käyttäjän JussiMakipelto kuva
Jussi Mäkipelto

Uhkapelimarkkinoiden vapauttaminen ei tarkoita absoluuttista vapautta. Minusta samalla kun Veikkaus puretaan, voitaisiin tiukentaa uhkapelaamista säätelevää lainsäädäntöä. En näe mitään syytä että joka kaupassa saisi olla uhkapelikoneita. Ehdotan yhtenä osana ratkaisua Veikkauksen pilkkomista sen takia että tilanne ei tulisi olemaan Veikkaus + kaikki uudet markkinoille tulijat.

Arvonlisäveroa, uhkapeleistä kerättävää haittaveroa ja lupamaksuja ei voida siirtää pois Suomesta. Monikansalliset yritykset voivat vaikuttaa siihen minne maahan yrityksen tuloksesta maksetaan veroa, mutta koska keräisimme rahat siitä osasta jota ei voi siirtää pois, en näe monikansallisia yrityksiä uhkana.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Veikkauksen toiminnan kehittäminen on parempi ratkaisu, kuin monopolin purkaminen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset