Jussi Mäkipelto - Liberaalipuolue

Euroopan unioni ja Internetin tulevaisuus

Kun maantiellä ajetaan ylinopeutta, kenen on syy? Tietenkin tietä ylläpitävän Destian. Kun vaatekaupasta varastetaan lenkkarit, kenen on syy? Tietenkin kauppakeskuksen omistavan Cityconin. Kun teini lähettää suosikkibändinsä albumin WhatsAppissa kavereilleen, kenen on syy? Tietenkin WhatsAppia ylläpitävän Facebookin. 

Nämä väittämät ovat varmasti jokaisen mielestä järjettömiä ja oikeustajun vastaisia, mutta vastaavat europarlaamentikkojen enemmistön mielipidettä, sillä Euroopan parlamentti hyväksyi eilen (12.9.2018) tekijänoikeuksia uudistavan direktiivin, jossa kaikki merkittävät palveluntarjoajat joutuvat vastuuseen käyttäjien tekemistä tekijänoikeusrikoksista ja -rikkomuksista.

Vastuun siirrolla on monia vahingollisia seurauksia. Kun vastuu siirtyy palveluille, on palvelulla mitä suurimmat kannustimet ennalta estää kaikki kuviteltavissa olevat rikkomukset. Muutosta voisi verrata siihen että astuessasi kauppakeskuksen ovista sisään, siirtyy vastuu teoistasi kokonaan keskuksen omistajalle. Tämä väistämättä tarkoittaa että palvelun kannattaa ylireagoida ja estää ennalta myös epäselvät tapaukset. Direktiivin aikaisemmassa versiossa ennakkosensuuri olisi ollut pakollista, mutta parlamentin hyväksymässä versiossa toteutustapa jätetään auki. On kuitenkin vaikea nähdä muuta vaihtoehtoa ennakkosensuurille kuin varautuminen jatkuviin oikeudenkäynteihin tai eurooppalaisten käyttäjien poissulkeminen palveluista. 

Direktiiviä puolustetaan vetoamalla siihen, että tekijänoikeuksien suojaama materiaali saisi muka täysin vapaasti levittää Internetissä tai että direktiivi tuo korvaukset luovan työn tekijöille. Jää kuitenkin täysin auki, miten palveluntarjoajien pakottaminen vastuuseen käyttäjien teoista muuttaisi luovan työn tekijöiden saamia korvauksia työstään. Mikään ei muutu sen periaatteen suhteen, että luovan työn tekijöillä on oikeus korvaukseen työstään kun sitä käytetään. 

Parlamentin päätöksestä syntyy väistämättä kuva, että hyvää tarkoittavat poliitikot haluavat säädellä asioita, joita he eivät itse ymmärrä. Tai sitten vain tekijänoikeusjärjestöt ovat mahtavasti onnistuneet lobbauksessaan. Euroopan kansalaisten asemaa ei kuitenkaan paranna se, että yhdelle eturyhmälle annetaan poikkeuksellinen oikeus päästä kiinni alustoihin, jotka ovat tänä päivänä ensisijaisia kanavia kommunikoida ja ilmaista itseämme. Vapaus ilmaista itseään muiden sitä ennalta estämättä on vapaan yhteiskunnan perusperiaatteita. Siitä ei pidä tinkiä sen vuoksi, että se saattaisi mahdollistaa vähän nopeamman puuttumisen tekijäinoikeusrikkomuksiin. 

Direktiivi siirtyy seuraavaksi kolmikantamenettelyyn käsiteltäväksi ja palaa vielä lopulliseen parlamentin äänestykseen ehkä ensi vuoden alussa. Silloin viimeistään varmistuu onko Euroopan unioni todella lähdössä sotajalalle koko ihmiskunnan yhdistävää tietoverkkoa vastaan. Sen rinnalla Euroopan unioni on lopulta vain alueellista näpertelyä.

 

Lue aikaisempi kirjoitukseni Euroopan unionin ajamasta tekijänoikeusuudistuksesta ja siihen sisältyvästä ennakkosensuurista.

MUOKKAUS: Korjattiin väärä linkki kohdassa "hyväksymässä versiossa"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mutta eikö tätä ideaa voisi laajentaa? Postille velvollisuus estää tekijänoikeusrikokset postilähetysten kautta.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

heh, näin on "ammutaan viestin tuoja".

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Internetiä ei koskaan suunniteltu siksi mitä se nyt on. Etenkin nuoremmalta väeltä tämä perustieto puuttuu kokonaan. Alkuperäinen internet rakennettiin syvän luottamuksen varaan.

Mutta koska ihminen on luonteeltaan hyvin ahne eläin niin tottakai ihminen haluaa kaiken ilmaiseksi. Verkkolehdet, kirjat, musiikin, elokuvat, työvoiman ja mitä ihminen ikinä keksiikään haluavansa.

Internetin tehtävänä ei ole rikastaa satunnaisen suomalaisen musiikkimakua jakamalla toisten tekemää musiikkia ilmaiseksi.

Kyllä Uuden Suomen ilmaisuuden pitää riittää. Siinä kun on ilmaista ihan tarpeeksi kaikille, ja mikä tärkeintä; Uuden Suomen omasta tahdosta.

Käyttäjän ppauto kuva
Janne Pirinen

Asiaa, Pekka! Riittää, kunhan sinä jaksat kirjoittaa. :)

Keljua tietysti jos käy niinkuin vuosi sitten kun Youtube parin päivän ajan kertoi ettei oma musiikkini saanut olla jaossa kun oli ongelmia tekijänoikeuksissa. Mieluusti kyllä jakaisin.

Käyttäjän JussiMakipelto kuva
Jussi Mäkipelto

Se mitä Internet nykyään on, on varmasti ylittänyt kaiken sen mitä alunperin suunniteltiin. Minusta Internet on hyvä esimerkki siitä, miten ihmiskunnan parhaimmat keksinnöt syntyvät vapaasta kaaoksesta ilman tarkkoja suunnitelmia. Ihminen on pohjimmiltaan hyvä ja uskoisin että yhteiskuntamme olisivat paljon paremmalla tolalla jos ihmisen vapauteen uskallettaisiin luottaa enemmän.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Mutta koska ihminen on luonteeltaan hyvin ahne eläin niin tottakai ihminen haluaa kaiken ilmaiseksi. Verkkolehdet, kirjat, musiikin, elokuvat, työvoiman ja mitä ihminen ikinä keksiikään haluavansa."

Kaiken voi jo nykyään laittaa maksumuurin taakse ja laittomasti jakavia odottaa kovat sanktiot, sekä sellaiset korvaukset, ettei niitä millään makseta. Youtube esimerkiksi poistaa kaikki tekijän oikeudella suojatut materiaalit automaattisesti ja uusimmat elokuvat saa ostettua sieltä ja vanhat näkyvät ilmaiseksi. Prince oli esimerkiksi eläessään artisti, joka ei suostunut jakamaan musiikkiaan Youtubessa ja hänen musiikkinsa poistettiin automaattisesti sieltä, jos sitä joku sattui sinne lataamaan.

Minua sisällöntuottaja kiinnostaa kovasti asia, vaikken ole siihen tutustunutkaan mitenkään. Jos esimerkiksi kirjoitan blogin tai julkaisen videon, tarvitaanko minun lupani sen edelleen jakamiseen, eli linkittämiseen muille sivuille? Miten lupa annetaan? Entä jos linkittäjä joutuu maksamaan linkkiveron, kenelle maksu suoritetaan, minulle vai palveluntarjoajalle, eli sille jonka sivustolla blogin tai videon julkaisen?

Palveleeko tämä oikeasti sisällöntuottajia vai niitä jotka omistavat kanavat joilla sisältöä julkaistaan?

Käyttäjän JussiMakipelto kuva
Jussi Mäkipelto

Direktiivin artikla 11, eli ns. linkkivero, tarkoittaa että jos merkittävä palveluntarjoaja Internetissä ("information society service provider") digitaalisesti käyttää lehdistön ("publishers of press publications") tuottamaa sisältöä, on siitä maksettava reilu ja kohtuullinen korvaus ("fair and proportionate remuneration"). Direktiivin hylätyssä versiossa tämä koski myös yksityisiä ihmisiä ja pelkkä linkki katsottiin sisällön käyttämiseksi. Nyt linkin ja yksittäisiä sanoja voi julkaista mutta mahdollisesti koko otsikko voi olla jo maksullista käyttöä. Ja Facebookin ja muiden esikatselulaatikot ovat varmaankin jo sitä.

Eli jos esim. teet Youtube videon ja HS julkaisee siitä uutisen ja jaat sen Facebookissa, pitää Facebookin maksaa HS:lle jos he näyttävät osan uutisesta mutta HS ei tarvitse maksaa sinulle mitään. Eli maksajana on aina vain Internetpalvelu ja saajana on aina vain lehdistö. Artikla 11 on siis puhdasta eturyhmäpolitiikka, tulosiirto uudelta medialta vanhalle medialle.

Linkkiveron voi tietenkin kiertää yksinkertaisesti siten, että palvelu ei näytä mitään muuta kuin pelkän linkin. Ja uskoisin että Facebook ja muut toimivat näin koska muuten joutuvat maksamaan joka kerta kun joku käyttäjä laittaa sinne linkin. Tai sitten sopivat jokaisen mediatalon kanssa jostain kiinteästä könttäsummasta.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Olisiko aika seurata voittajamaiden Norja ja Sveitsi jalanjäljissä, ja jättää EU taakse? Ranska, Saksa, Italia ja Espanja eivät todellakaan ole mitään kehityksen kärkimaita teknologiassa, tai politiikassa, tai taloudessa, tai oikeastaan yhtään missään paitsi viineissä ja currywursteissa.

Nyt brexit ei naurata enää yhtään, koska EU laukoo tyhmiä ideoita sarjassa yötä päivää.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Mikäli EU aikoo jatkaa yhtä typerällä linjalla kuin viimeiset vuodet, niin aika moni entinen kannattajakin (allekirjoittanut myös) alkaa kääntyä vastakkaiselle kannalle. Ei tämä nyt oikein hyvältä näytä.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Olen myös ollut EU-kannattaja tekijänoikeustrollien yms. muiden asioiden kanssa vastustaakseen jenkkifirmojen yliotetta maailmasta (myös myrkyt ja ruuan puhtaus). Nyt EU näyttää huonolta.. se muuttuu pahikseksi vähitellen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset