Euroopan unioni ja Internetin tulevaisuus

Kun maantiellä ajetaan ylinopeutta, kenen on syy? Tietenkin tietä ylläpitävän Destian. Kun vaatekaupasta varastetaan lenkkarit, kenen on syy? Tietenkin kauppakeskuksen omistavan Cityconin. Kun teini lähettää suosikkibändinsä albumin WhatsAppissa kavereilleen, kenen on syy? Tietenkin WhatsAppia ylläpitävän Facebookin. 

Nämä väittämät ovat varmasti jokaisen mielestä järjettömiä ja oikeustajun vastaisia, mutta vastaavat europarlaamentikkojen enemmistön mielipidettä, sillä Euroopan parlamentti hyväksyi eilen (12.9.2018) tekijänoikeuksia uudistavan direktiivin, jossa kaikki merkittävät palveluntarjoajat joutuvat vastuuseen käyttäjien tekemistä tekijänoikeusrikoksista ja -rikkomuksista.

Vastuun siirrolla on monia vahingollisia seurauksia. Kun vastuu siirtyy palveluille, on palvelulla mitä suurimmat kannustimet ennalta estää kaikki kuviteltavissa olevat rikkomukset. Muutosta voisi verrata siihen että astuessasi kauppakeskuksen ovista sisään, siirtyy vastuu teoistasi kokonaan keskuksen omistajalle. Tämä väistämättä tarkoittaa että palvelun kannattaa ylireagoida ja estää ennalta myös epäselvät tapaukset. Direktiivin aikaisemmassa versiossa ennakkosensuuri olisi ollut pakollista, mutta parlamentin hyväksymässä versiossa toteutustapa jätetään auki. On kuitenkin vaikea nähdä muuta vaihtoehtoa ennakkosensuurille kuin varautuminen jatkuviin oikeudenkäynteihin tai eurooppalaisten käyttäjien poissulkeminen palveluista. 

Direktiiviä puolustetaan vetoamalla siihen, että tekijänoikeuksien suojaama materiaali saisi muka täysin vapaasti levittää Internetissä tai että direktiivi tuo korvaukset luovan työn tekijöille. Jää kuitenkin täysin auki, miten palveluntarjoajien pakottaminen vastuuseen käyttäjien teoista muuttaisi luovan työn tekijöiden saamia korvauksia työstään. Mikään ei muutu sen periaatteen suhteen, että luovan työn tekijöillä on oikeus korvaukseen työstään kun sitä käytetään. 

Parlamentin päätöksestä syntyy väistämättä kuva, että hyvää tarkoittavat poliitikot haluavat säädellä asioita, joita he eivät itse ymmärrä. Tai sitten vain tekijänoikeusjärjestöt ovat mahtavasti onnistuneet lobbauksessaan. Euroopan kansalaisten asemaa ei kuitenkaan paranna se, että yhdelle eturyhmälle annetaan poikkeuksellinen oikeus päästä kiinni alustoihin, jotka ovat tänä päivänä ensisijaisia kanavia kommunikoida ja ilmaista itseämme. Vapaus ilmaista itseään muiden sitä ennalta estämättä on vapaan yhteiskunnan perusperiaatteita. Siitä ei pidä tinkiä sen vuoksi, että se saattaisi mahdollistaa vähän nopeamman puuttumisen tekijäinoikeusrikkomuksiin. 

Direktiivi siirtyy seuraavaksi kolmikantamenettelyyn käsiteltäväksi ja palaa vielä lopulliseen parlamentin äänestykseen ehkä ensi vuoden alussa. Silloin viimeistään varmistuu onko Euroopan unioni todella lähdössä sotajalalle koko ihmiskunnan yhdistävää tietoverkkoa vastaan. Sen rinnalla Euroopan unioni on lopulta vain alueellista näpertelyä.

 

Lue aikaisempi kirjoitukseni Euroopan unionin ajamasta tekijänoikeusuudistuksesta ja siihen sisältyvästä ennakkosensuurista.

MUOKKAUS: Korjattiin väärä linkki kohdassa "hyväksymässä versiossa"

JussiMakipelto
Liberaalipuolue Kaustinen

Maaseudulla asuva tietotekniikan diplomi-insinööri ja Liberaalipuolueen puoluesihteeri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu