Jussi Mäkipelto - Liberaalipuolue

Kuinka alkoholin etämyynti ratkaistaan EU-komission vaatimalla tavalla

  • Alkoholilakiin vaaditut muutokset etämyynnin ratkaisemiseksi komissiota tyydyttävällä tavalla
    Alkoholilakiin vaaditut muutokset etämyynnin ratkaisemiseksi komissiota tyydyttävällä tavalla

EU-komissio tyrmäsi selvin sanoin perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon vaatimuksen etämyynnin kieltämisestä. Suomella on nyt kolme kuukautta aikaa vastata komissiolle kuinka etämyynnin suhteen aiotaan edetä, siten että Euroopan unionin perusoikeuksiin kuuluva tavaroiden vapaa liikkuvuus turvataan. Koska Saarikolla on varmasti kiireellisimpiäkin asioita hoidettavanaan, tässä on valmis ehdotukseni siitä, miten komission toiveet voidaan täyttää ja Saarikko saa kunnialla hoidettua alkoholilain jäljiltä roikkumaan jääneen etämyyntiasian.

Alkoholin etämyyntiin liittyy terveydellisiä huolia. Onneksi samojen ongelmien suhteen on painittu Ruotsissa jo aikaisemmin, ja Systembolagetin osalta on selvitetty etämyynnin vaikutusta kansanterveyteen. Viesti on selvä, etämyynti ei lisää kokonaismyyntiä, etämyynti ei lisää riskikulutusta eikä etämyyntiä käyttävät asiakkaat ole enempää riskikäyttäjiä kuin muukaan väestö. Etämyynnin kieltämisellä tai rajoittamisella ei siis ole kansanterveydellisiä perusteita. Muita perusteita, kuten Alkon monopolin suojeleminen, ei voida komissiolle edes esittää. Etämyynnin ongelmattomuuden johdosta Systembolaget toimittaa myös kotiin eikä etämyynnille asetettu rajoitteita, saatikka edes yritetty kieltää sitä. Ruotsalaiset voivat vapaasti valita ostavatko alkoholijuomansa valtion vähittäismyyntimonopolista vai tilaavatko tuotteet eurooppalaisesta nettikaupasta. 

Sama ratkaisu toimisi myös Suomessa. Saarikon tarvitsisi vain lähettää tyhjä paperi komissiolle vastauksena suunnitelluista muutoksista alkoholilakiin. Etämyynnin kieltämiselle ei ole hyväksyttäviä perusteita, joten ei kieltoa pidä myöskään yrittää väkisin alkoholilakiin lisätä. Komissiolle varmasti riittää, että lupaamme luopua aikeistamme rajoittaa EU:n takaamien perusoikeuksien toteutumista Suomessa. Yksinkertaisesta asiasta ei tarvitse tehdä tämän vaikeampaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eli jatketaan kuten ennen ja valtio lopettaa perusteettomat uhkailut verkkokauppoja ja kuljetusliikkeitä kohtaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Saarikko oli uutisten mukaan "hämmästynyt" EU:n päätöksestä. Ilmeisesti hän ei koskaan ole käynyt ulkomailla, kun elää noin pienen lintukodon illuusiossa.

Pekka Iiskonmaki

#2
Saarikon tiedetään käyneen Turussa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset