Jussi Mäkipelto - Liberaalipuolue

THL:n asiantuntijaselvitys tyrmää Keskustan ajaman energiajuomakiellon

Keskustan Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ovat ajaneet energiajuomien kieltämistä alle 15-vuotiailta ainakin syksystä alkaen. 
Ministerit tilasivat tuolloin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta selvityksen ja nyt sen valmistuttua ovat ministerit taas päässet vaatimuksineen taas otsikoihin. Vähemmälle huomioille on kuitenkin jäänyt se, että THL:n asiantuntijat tyrmäävät* ministereiden hankkeen selvityksessään. Selvityksen yhteenvedossa todetaan että uutta terveysperusteista tutkimusnäyttöä kiellon tueksi ei ole löytynyt. Asiantuntijat toteavat että yksiselitteistä näyttöä kiellon toimivuudesta ei ole. Kaiken lisäksi vielä todetaan että vain pieni osa nuorista käyttää suuria määriä energiajuomia. Eli THL:n asiantuntijoiden mukaan ei ole uutta tietoa, ongelmat ovat harvinaisia ja kielto tuskin edes toimisi. 

On tottakai selvää, että liiallinen energiajuomien juominen ei ole paras valinta terveyden kannalta. Ja varovaisuusperiaatteen kautta voidaan hakea kiellolle jonkinlaista perustelua. Mutta on kuitenkin aika yliampuvaa kieltää koko tuoteryhmä kaikilta nuorilta vain sen takia, että joku voi juoda niitä määrissä, joka voi aiheuttaa pientä haittaa terveyden suhteen. Varsinkin kun THL:n katsauksen mukaan vain pieni osa nuorista edes juo energiajuomia suuria määriä. Jos tälle linjalle lähdetään, on kiellettävien asioiden lista loputon. Maassa, jonka kansa juo kaikkein eniten kahvia, on tämä into kieltää energiajuomat nuorilta niiden sisältävän kofeiinin takia aikamoista hurskastelua. Meillä on tässä maassa jo aivan tarpeeksi näitä pikkumaisia kieltoja. 

 

 

 

* Erikoiseksi katsauksessa annetun tyrmäyksen tekee sekä THL:n sivuilla että itse katsauksessa on annettu suositus rajoittaa energiajuomien myynti yli 15-vuotiaille.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Täällä lintukodossa, vaiko ruoka- ja lääketeollisuuden omistamassa banaanivaltiossa, ei meitä mikään vaara uhkaa (ellei sitten Kiinassa Suomi-ilmiötä tapahdu). Toisin on suuressa maailmassa:

https://www.google.com/search?&q=energy+drinks+sal...

Jopa USA:ssa: https://www.cbsnews.com/news/south-carolina-lawmak...

Käyttäjän JussiMakipelto kuva
Jussi Mäkipelto

Yhtä tyhjän päällä nuo vaatimukset täyskiellosta nuorille ovat muuallakin. Ja jos varman päälle halutaan pelata, niin eiköhän kielletä myös veden juonti nuorilta: https://www.cbsnews.com/news/georgia-teen-dies-fro...

Armas Roteva

Niinpä. Jostain syystä kieltolakia pidetään mm. joidenkin päihteiden osalta toimivana ratkaisuna, vaikka laajalti on osoitettu, että se on käytännössä huonoin vaihtoehto...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset