Jussi Mäkipelto - Liberaalipuolue

Synnyttääkö tiedustelulaki seuraavan Aarnion?

Pitkään valmistellut tiedustelulait hyväksyttiin tänään. Kyseessä on on laaja kokonaisuus, jonka tuomat muutokset vaikuttavat jokaisen suomalaisen elämään. Ehkä merkittävin muutos on suojelupoliisille ja sotilastiedustelulle myönnettävät oikeudet valvoa kaikkea rajat ylittävää tietoliikennettä ilman rikosepäilyä. Tämä koskettaa isoa osaa meidän päivittäisestä tietoliikenteestä, koska harva palvelu rajoittuu vain Suomen rajojen sisäpuolelle. Jatkossa jokainen meistä joutuu elämään sen tietämyksen kanssa, että käytännössä jokainen sähköpostimme ja pikaviestimme voi päätyä viranomaisten toimesta salaa luetuksi. Emme voi enää luottaa viestinnän luottamuksellisuuteen kuten ennen.

Tiedustelulaki tuo myös muita uusia tiedusteluoikeuksia, kuten esimerkiksi laitteen tai ohjelmiston asentaminen teknistä laitetarkkailua varten. Työtietokoneeseesi voidaan esimerkiksi salaa asentaa ohjelma salasanojen keräämiseksi tai kameran salakatselemiseksi. On toki selvää, että lain tarkoitus ei ole, eikä suojelupoliisin tavoite ole, rivikansalaisen webkameran seuraaminen tai tekstiviestien lukeminen, mutta järjestelmän on päästävä käsittelemään laajoja tietovirtoja, jotta se voi löytää tuloksia sille syötetyillä hakuehdoilla. Toivottavasti järjestelmään ei syötetä luvattomia hakuehtoja tai järjestelmän tietovirtoja ei muuten tarkastella sopimattomasti. Mikäli tapahtuu vahinko, ja viranomaiset päätyvät lukemaan viestejämme, joita he eivät saisi lukea, ei tästä tarvitse asianomaiselle ilmoittaa. Voimme vain toivoa, että väärinkäytöksiä ei tapahdu ja että tiedusteluoikeuksien laillisuusvalvontaan toimii.

Olen jonkin verran keskustellut näistä ongelmista. Keskustelua on kuitenkin ollut välillä vaikea käydä, sillä valvonnan vaatijat pyrkivät sulkemaan keskustelun muutamalla usein toistuvalla keinolla.  

Yksi keino on vedota siihen, että laki sisältää paljon muutakin kuin verkkoliikennetiedustelun. Tiedustelulaki on poikkeuksellisen laaja kokonaisuus. Tämä ei kuitenkaan selitä, miksi sen yksittäisestä ongelmakohdasta ei voitaisi keskustella. On myös kohtuuton vaatimus sulkea keskustelun ulkopuolelle he, joilla ei ole mahdollisuuttaa perehtyä laajan lakipaketin kaikkiin yksityiskohtiin. Tiedustelulaki kuitenkin koskettaa jokaista.

Toinen keino on vedota siihen, että valvontaa voidaan tehdään vain osalle tietoliikenteestä, koska sitä on niin paljon. Tämä on kuitenkin vain ajan myötä katoava teknologinen rajoite, eikä muuta sitä ydinongelmaa, että tiedustelua voidaan suorittaa ilman rikosepäilyä ja että jokainen joutuu elämään sen tiedon kanssa, että milloin tahansa oma rajat ylittävä viestintä voi olla syyttä viranomaisten salaisen tarkkailun alaista.

Kolmas keino on laillisuusvalvontaan vetoaminen. On selvää, että mikäli siviilitiedustelua silti tehdään, on järkevää asettaa sen toiminnalle rajoja ja valvontamekanismeja. Tässä olemme onnistumassa paremmin kuin monet verrokkimaat, sillä joissakin niistä valvontaa on ensin tehty salaa ja laittomasti, ja vasta paljastumisen jälkeen luotu laittoman toiminnan laillistavat lait. Siviilitiedustelun laillisuusvalvonnasta on keskusteltu aika hyvin ja lakiin on tehty jonkin verran tärkeitä korjauksia. Laillisuusvalvonta ei kuitenkaan poista massavalvonnan ydinongelmaa.

Neljäs keino on muiden valtioiden harjoittamaan valvontaan vetoaminen. Mutta kuinka tilannetta parantaa yhtään se, että nyt salakuuntelijoita on yksi enemmän? 

Olen päätynyt siihen pessimistinen lopputulokseen, että tiedustelulain perimmäisiä ongelmia voidaan korjata vasta sen jälkeen, kun olemme kohdanneet Aarnion veroisen skandaalin. Väärinkäytösten paljastumiseen asti on vain toivottava, että niitä ei voi täällä tapahtua. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Väärinkäytökset tulevat olemaan todellisia. Se on iso uhka.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Esimerkiksi huumausaineista käytävä keskustelu joutuu todennäköisesti syynättäväksi jo pelkästään hakusanojen perusteella.

Valvontavaltuutettu tulee istumaan todella isolla jakkaralla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset