Jussi Mäkipelto - Liberaalipuolue - 105 (EU-vaalit)

Metsähakkuurajoitusten sijaan markkinaehtoisempia ratkaisuja metsästä

Erityisesti nyt vaalien alla on keskusteltu metsän roolista ilmastonmuutoksen torjunnassa. Metsät sitovat hiilidioksidia ilmakehästä ja tällä on ilmastonmuutosta torjuva vaikutus. Tämän vuoksi metsähakkuiden rajoittaminen on ollut esillä. Aloin pohtimaan, että mitä jos loisimme uusien rajoitusten ja kieltojen sijaan vapaaehtoisen ja markkinaehtoisen ratkaisun. Mitä jos metsänomistajat voisivat jättää osan metsästään hakkaamatta ja saada sitä vastaan päästöoikeuksia, jotka voidaan sitten myydä vapailla markkinoilla? 

Tässä ehdotuksessa on tosin muutama ongelma. 

Ilmastonmuutoksen kannalta hakkuiden määrää oleellisempi kysymys on mitä siitä saataville puille tehdään. On aivan eri asia käyttää metsää asuntojen raaka-aineena kuin polttaa puut pois jolloin sitoutuneet hiilipäästöt vapautuvat takaisin ilmakehään. 

Mallin toimivuuden kannalta isompi ongelma on metsän synnyttämien päästöoikeuksien hinnoittelu. Nykyisellään päästöoikeuksien hinta on  matala ja metsän omistajalle kannattavammaksi tulee puiden myyminen kuin niiden jättäminen hiilinieluksi. Jotta hakkuiden välttäminen olisi taloudellisesti kannattavaa, tulee päästöoikeuksien olla merkittävästi arvokkaampia kuin ne nyt ovat. Tämä lienee mahdollista mikäli koko verotuksen painopisteet järjestellään uudelleen, ja alamme verottamaan työn ja omistamisen sijaan kuluttamista ja haittojen aiheuttamista. Tuotteiden ja palveluiden hintoihin tuotaisiin niiden synnyttämiin päästöihin perustuva yleinen hiilivero, joka tekisi päästöoikeuksista merkittävästi nykyistä arvokkaampia. 

Metsillä on roolinsa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja pelkkien hakkuurajoitusten sijaan meidän tulisi rohkeammin pohtia kuinka ne parhaiten hyödynnetään tässä markkinaehtoisesti. Yleinen hiilivero olisi tärkeä osa ilmastonmuutoksen torjuntaa ja verojärjestelmän painopisteiden muutosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset