Jussi Mäkipelto - Liberaalipuolue - 105 (EU-vaalit)

Ydinvoima on tärkein ilmastoteko

Tilastokeskuksen mukaan Suomen suurin ilmastonmuutosta kiihdyttävien päästöjen lähde on energiasektori. Puhtaampi energiatuotanto on kaikista tehokkain keino torjua ilmastonmuutosta. Ilmastonmuutos onkin ennen kaikkea energiapoliittinen ongelma. 

Ilmastonmuutoksen torjunta olisi voinut olla Suomen osalta jo ratkaistu ongelma ellemme olisi alkaneet pelkäämään ydinvoimaa vuosikymmeniä sitten. Osansa tässä oli monien ympäristöjärjestöjen aktiivisella kampanjoinnilla, jossa virheelliset uskomukset ydinvoimasta ja pelon lietsonta muuttivat julkista mielipidettä ydinvoimaa vastaan. Tämän johdosta energiantuotantomme on nykyään paljon runsaspäästöisempää, kuin mitä se olisi ollut jos ydinvoimaa olisi rakennettu enemmän. Olisimme voineet olla nyt jo jopa hiilineutraali yhteiskunta.

Miksi ydinvoima on niin erottamaton osa ilmastonmuutoksen torjuntaa? Ilmastonmuutoksen torjunnassa ei ole kyse siitä, onko energiantuotanto uusiutuvaa, vaan siitä, kuinka paljon hiilipäästöjä siitä syntyy. Elinkaaripäästöt sähkötuotannolle ovat ydinvoimalla toiseksi matalimmat ja lähes tuulivoiman veroiset. Ydinvoima on kuitenkin tasaista ja ennustettavaa, eikä vaadi säätövoimaa kuten tuulivoima. Ydinvoiman elinkaaripäästöt ovat IPCC:n mukaan puolet pienemmät kuin vesivoimalla ja kolme kertaa pienemmät kuin aurinkovoimalla. Ero biomassaan on 19-kertainen ydinvoiman eduksi.

Energiantuotanto ydinvoimalla on tehokas, turvallinen ja varma tapa hillitä ilmastonmuutosta. Ydinvoima on tänä päivänä optimaalisin tapa tuottaa energiaa, eikä ilmastonmuutoksen torjuntaa enää voida työntää myöhemmäksi. Ydinvoima on vähäpäästöisimpiä energiantuotannon muotoja ja tuotettua energianmäärää kohden kaikista turvallisin.

Näiden syiden takia nykyisten ydinvoiman jatkolupien myöntäminen sekä uusien ydinvoimaloiden rakentaminen on selvästi tärkein teko, mitä voimme ilmastonmuutoksen torjumiseksi tehdä. Olen luottavainen sen suhteen, että tulevaisuudessa keksimme vielä ydinvoimaa puhtaampia energiantuotannon muotoja, mutta emme voi jäädä odottamaan näitä innovaatiota, vaan meidän on toimittava jo nyt, jos haluamme torjua ilmastonmuutoksen ajoissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Sinulta jäi mainitsematta minkä suuruisia yhteiskunnan tukiaisia olet ehdottamassa taloudellisesti kannattamattomalle ydinvoimalle. OL4:n lupa jäi käyttämättä kun rakentamiseen ei ole varaa. Eikä Fennovoimallekaan enää löytynyt vapaarahoitteista omistusta, vaikka Venäjän valtion tuki alihinnoitellulle voimalalle on ilmeinen.

Muuten argumentit ovat varmaan kohdallaan. Itse pitäisi fiksuimpana katsoa miten sarjavalmisteiset pienydinvoimalat voisivat ratkaista kevyemmin turvaratkaisuin talviaikaisen kaukolämmön tarpeen. Siihen ne sopivat kuin nenä päähän. Samalla sähköä voisi käyttää järkevämpiin kohteisiin kuin lämmitykseen.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Joka kerta sama tarina, joka ei pidä paikkaansa.
Koska osakeyhtiö eikä liikelaitos.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Nämä mankalaperiaatteella toimivat osakeyhtiötkään eivät löydä rahoittajia vaikka riskit on sovittu jaettavaksi kalliilla omakustannushinnalla. Oma osuus tuoteusta sähköstä on pakko lunastaa merkittävällä ylihinnalla. Siksi omistaminen ei kiinnosta. Jollain muulla konstilla nuo uudet reaktorit pitäisi jatkossa rahoittaa.

Käyttäjän JussiMakipelto kuva
Jussi Mäkipelto

Ydinvoiman rakentamista on hankaloittanut poliittinen epävarmuus ydinvoiman ympärillä ja uusiutuville myönnettävät tuet. IPCC:n selvityksen perusteella (https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/02/ip...) ydinvoiman kustannukset ovat kilpailukykyisiä aurinkovoimaan, tuulivoimaan ja geotermisen voiman kanssa. Joissakin kustannuslaskelmissa on myös arvioitu uuden ydinvoimalan käyttöikää turhan pessimistisesti. Kun yksittäisten tuotantomuotojen tuista luovutaan ja päästöille asetetaan hinta esimerkiksi yleisen hiiliveron muodossa, en usko että yhteiskunnan tukea tarvitaan uusien ydinvoimaloiden rakentamiseksi.

Uskon myös pienydinvoimaloiden yleistymiseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ydinvoima ei tarvitse tukia, mutta se maksaa veroja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset