Jussi Mäkipelto - Liberaalipuolue - 105 (EU-vaalit)

Lihavero ei ole keino ilmastonmuutoksen torjuntaan

Vaalikoneissa on pyydetty ehdokkaiden kantaa lihaveroon tai muihin valtion toimiin ruokavalion rajoittamiseksi. Pidän tämänkaltaisia populistisia vaatimuksia ikävänä piirteenä näin vaalien alla tapahtuvassa poliittisessa keskustelussa. Muiden ruokavalioon puuttumisen taustalla voi olla aiheellinen halu torjua ilmastonmuutosta tai itsekäs tahto puuttua asioihin, jotka eivät muille kuulu. Koska näistä jälkimmäinen on itsestäänselvästi kelvoton peruste lihaverolle, on lihaveron järkevyyttä käsiteltävä ilmastonmuutoksen torjunnan näkökulmasta. 

Kun ravintomme ilmastovaikutuksia halutaan keventää, on järkevin tapa siihen kaventaa markkinoiden toimintaa sotkevia tukia ja tuoda tuotteiden hintaan niiden synnyttämiin päästöihin pohjautuva yleinen hiilivero. Mikäli ilmastonmuutoksen torjumiseksi joutuisimme hyljeksimään esimerkiksi lihaa, korvaantuisi se jollain muulla ruualla, ja pahimmillaan popsisimme enemmän sydäntalvella lämmitetyissä kasvihuoneissa viljeltyjä kasviksia, joiden päästöt ovat moninkertaiset lihaan verrattuna. Myöskään kaikki liha ei ole ilmastovaikutuksiltaan samanarvoista, vaan esimerkiksi naudan ja riistan ilmastovaikutukset eroavat selvästi toisistaan. Näiden syiden johdosta ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta on lihavero kelvoton idea. Ravintomme ilmastovaikutuksia keventämistä tavoittelevat toimet eivät voi keskittyä yksittäiseen raaka-aineryhmään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Verotusta tulisi suunnata kulutuksen sijaan lihan tuotantoon tai jopa laskea lihatilojen saamia tukia. Kulutiäksen verottaminen ongelmallinen sillä se kohdistuu ankarammin pienituloisiin ja hyvin vähän hyvätuloisiin. Lihan tuotantoon kohdistetti verottaminen taas sen sijaan laskisi tuotantoa ja sen vaikutus olisi huomattavasti merkittävämpi.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Siis lihansyöntiä on rajoitettava. Miksi ihmeessä ?

"...aiheellinen halu torjua ilmastonmuutosta...".
Eikös lihansyöntiä pitäisi lisätä, että voisimme varautua tulevaan ilmaston kylmenemiseen ?
https://www.hs.fi/tiede/art-2000006037291.html
Se siitä "aiheellisesta" halusta.

Nyt vaan kaikki lapset ja muut vihertävät mannerlaatan liikettä pysäyttämään ! Muuten on pian nokka huurteessa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Lihan verottaminen olisi tehokasta ilmastopolitiikkaa minkä lisäksi se on moraalisesti oikein koska se vähentää tehokkaimmin myös kärsimystä maailmassa. Päälle tulevat vielä terveyshyödyt.

Kannatan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset