Jussi Mäkipelto - Liberaalipuolue - 105 (EU-vaalit)

Viinit kauppoihin ensi vaalikaudella

Yksi selvistä tehtävistä seuraavalle hallitukselle on viinien ja kaikkien oluiden myynnin salliminen ruokakaupoissa ja palvelevissa erikoisliikkeissä. Samalla tulee myös korjata alkoholilakiin jääneitä selviä virheitä, kuten puuttuva kirjaus etämyynnin nykyisestä laillisesta tilasta, poistaa erikoisliikkeiltä velvollisuus myydä myös elintarvikkeitalakkauttaa pienpanimoiden velvollisuus sensuroida asiakkaiden somekommentteja ja sallia ulosmyynti kaikille panimoille ja siiderin valmistajille.

Miksi viinit ja kaikki oluet kannattaa tuoda jo nyt kauppoihin? Koska Suomessa on käynnissä alkoholikulutuksen laskun pitkä trendi ja juomatapojen selvä järkevöityminen. Humaltuminen ei enää ole ainoa juomisen tavoite, päihtymys ei enää ole hyväksyttävä peruste huonolle käytökselle ja osaamme arvostaa viiniä osana ateriaa sekä nauttia käsityönä valmistettujen oluiden laajoista makumaailmoista. Nämä hyvät muutokset ovat tapahtuneet alkoholipolitiikan vapautumisen myötä.  

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan poikkeuksellisen upeat terassisäät, vahvempien oluiden, lonkeron ja "limuviinojen" vapautuminen nostivat tilastoitua kulutusta yhteensä vain 0,1%. Käytännössä siis ilman upeaa kesää alkoholin kulutus olisi laskenut, vaikka saatavuus selvästi kasvoi. Kun viinit tuodaan kauppoihin nyt, on tämän muutoksen vaikutukset kansanterveyteen paljon pienempiä, kuin jos muutos tehtäisiin sellaisena aikana kun alkoholin kulutus on voimakkaassa kasvussa tai juomatavoissa on nähtävissä muutosta selvästi huonompaan suuntaan. 

Suomalainen alkoholipolitiikka on ollut kohta jo sadan vuoden vaellus kohti maltillisempaa sääntelyä, ja tässä historian valossa myös viinien vapautuminen on väistämätöntä. Voimme kuitenkin valita, milloin muutos tapahtuu, ja seuraava vaalikausi on selvästi oikea aika.

Viinien sallimista on vastustettu vetoamalla siihen, että se heikentäisi Alkon mahdollisuuksia palvella asiakkaitaan, ja myymäläverkosta olisi pakko karsia. Täysin samoja pelotteluja saimme kuulla myös edellisen alkoholilakiuudistuksen yhteydessä, mutta kun laki meni läpi, teki Alko täyskäännöksen, ja jatkoi myymäläverkkonsa laajentamista ja asiakkaiden palvelemista.  

Enemmistö suomalaisista kannattaa viinien myynnin vapauttamista. Onko seuraava hallitus valmis toteuttamaan kansan tahtoa? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Tokkopa on valmis. Vielä näissä vaaleissa niin suuri enemmistö äänistä menee vanhoille puolueille, ettei toivoa ole.
Laitoin vaalikoneeseen ehdotuksen, jonka mukaan alkot joutaisi integroimaan isompiin marketteihin. Sinne missä ne oluet sun lonkerot jo ovat. Aukioloaikoja tunti lisää molempiin päihin, niin taas päästäisiin askel kohti Eurooppaa. Suurempaa muutosta on aika epärealistista odottaakaan, sillä tämäkin takuulla teilataan jo siksi, että esittäjä edustaa väärää mielipidettä, koska on Tähtiliikkeen ehdokas. Kohta näet.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos pienin askelin halutaan edetä, kuten Suomen alkoholipolitiikassa muutoinkin yleensä, niin seuraava askel voisi olla Alkon aukioloaikojen vapauttaminen siten, että Alko voisi itse päättää ne myymälä- ja paikkakuntakohtaisesti. Esimerkiksi lauantain sulkemisaika klo.18:00 alkaa tuntua menneisyyden jäänteeltä, kun muut marketin kaupat vasta alkavat vilkastua usein niihin aikoihin.

Toinen askel voisi olla kaikkien Alkon myymien juomien myyminen marketin sisällä erillisenä osastona. Pienempiin myymälöihin voitaisiin sitten tässä vaiheessa vapauttaa viinien myyminen ilman Alkoa. Marketeissa juomat asetettaisiin samalle hihnalle muiden elintarvikkeiden kanssa ja maksettaisiin samalle kassalle. Tilitys Alkolle olisi teknisesti helppo järjestää.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Nuokaan ratkaisut eivät auttaisi siihen ongelmaan, että Alkon sisäänostaja päättää puolestani, mitä viiniä saan Suomessa ostaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #5

Näin on, mutta korostinkin sitä, että JOS halutaan edetä pienin askelin. Tällainen on osoittautunut jopa Suomessa mahdolliseksi.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #5

Vietin helmikuussa jälleen viikon ystävieni luona Mineheadissa Somersetissa Englannissa . Kätyämme syömässä Dunsterin keskiaikaisessa kylässä lähdimme kotiin ja matkan varrella kävimme kolmessa paikallisessa supermarketissa Lidlissä, Tescossa ja Morrisonsissa. Yhdessäkään ei ollut mitenkään häikäisevää viini- tai muu alkoholivalikoimaa. Sieltä löytyivät pitkälti samat kohtuuhintaiset muttei mitenkään maultaan ihmeelliset perusviinit, viskit ja konjakit sekä muutamia liköörejä. Matkan varrella, Länsi-Euroopan maiden läpi ajaessamme, tein samat johtopäätökset. Jos ajatellaan Mineheadin valikoimaa antaisin mieluummin Alkon sisäänostajien päättää kuin Tescon, Lidlin ja Morrisonsin. Nuo täysin typerät säännöt, kuten pienpanimoiden FB sivujen kyttääminen, saisi kyllä heti purkaa.

Käyttäjän JussiMakipelto kuva
Jussi Mäkipelto Vastaus kommenttiin #16

Viinien tuomisessa kauppoihin ei ole kyse siitä että Alkon pitäisi lopettaa viinien myynti. Alkon sisäänostajat voivat viinien myynnin vapauttamisen jälkeenkin houkutella asiakkaita valikoimallaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

Tietenkään jokaisessa kulmapuodissa ei ole häikäiseviä valikoimia. Sellaiset löytyvät erikoiskaupoista. Suomen Alko kauppaketjuna, jolla on useinkin vain yksi myymälä keskikokoisessa kaupungissa, josta yhdestä ainoasta myymälästä kaikki kaupungin asukkaat joutuvat viininsä noutamaan, edustaa juurikin sellaista erikoiskauppaa, jonka valikoima erikoiskauppana on kuitenkin suppea.

Kaikki ymmärtävät, että siinä vaiheessa kun joka kulmakioskista saa mitä tahansa alkoholijuomaa ostaa, ei ole oletettavissa, että jokaisesta alkoholin myyntipisteestä saisi laajalla laatuvalikoimalla kaikkea mahdollista. Mutta kyllä niitä laatujuomia haluaville kaupat silti olisivat olemassa. Jossain Heinolassa olisi edelleen yksi "Alko", mutta sata muuta alkoholin myyntipistettä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Limuviinojen kulutus nousi reippaasti ja muut laskivat.Saksassa ja Ranskassa nämä juomasekoitukset homettuvat kauppojen hyllyillä.Vero nostaa hinnan moninkertaiseksi olueen verrattuna.Siihen löytyy myös pätevä peruste.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Oikeasti limuviinoja ei osta juuri kukaan, korkea hinta takaa tämän. Se mitä kaupoista edelleenkin kannetaan kotiin on ne 24 päkit keppanaa. Ihmettelen miten näillä sitä alkoholismia torjutaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Onnellisten tölkkikaljakittaajien maa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Hassua, miten vastakkaiset trendit vallitsevat suhtautumisessa haitallisiin aineisiin, kuten tupakkaan ja alkoholiin. Edellisen kohdalla lainsäädäntöä pyritään koko ajan kiristämään, jälkimmäisen kohdalla taas löysentämään. Tämä ei ainakaan johdu siitä, että tupakan haitat kansanterveydelle olisivat suuremmat kuin alkoholin.

Pidetään hyvänä, että vahvempien oluiden vapauttaminen lisäsi vain hieman alkoholin kulutusta. Mutta kansanterveyden kannalta päämääränä pitäisi kai olla kulutuksen lasku. Henkilökohtaisesti minua on harmittanut, että lainmuutoksen johdosta monia aiemmin suosimiani oluita (esim. Kukon lajikkeita) on väkevöity, ja olen niistä luopunut, koska minä en halua lisätä kulutustani. Nykyään saa olla kaupassa tarkkana, ettei lipsahda A:n puolelle. (Protestiksi olenkin pääosin siirtynyt Olvin ykkös-ipaan; anteeksi mainos:)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Alkoholia kulutettiin Suomessa tilastojen mukaan vuonna 2018 10,4 litraa henkeä kohden kun vuonna 2017 vain 10,3 litraa, joten nousua on siis tapahtunut.

Mutta tässä pitää huomioida vuoden 2018 ennätyslämpimät ja pitkät hellejaksot, jollaiset aina ovat oleellisesti lisänneet alkoholin kulutusta niiden jaksojen aikana. Se johtuu ajanvietosta terasseilla.

On hyvin hahmoteltavissa aiempaan kokemukseen pohjautuen, että jos vuoden 2018 kesä olisi ollut "normaali", niin kulutus olisi ollut edellisvuotta matalampaa. Lisäksi tuontijuomien osuus on laskenut ja paikan päällä ostetut juomat pystytään luotettavammin tilastoimaan. Voit siis olla huoleti tuosta juomamäärien kehityksestä suomalaisten keskuudssa.

Tupakan ja alkoholin välillä lienee kyse sellaisesta erosta, että alkoholilla katsotaan olevan vaaraton käyttötapa oikeissa rajoissa ja oikealla tavalla, kun taas tupakalla ei katsota olevan lainkaan vaaratonta käyttötapaa eikä siitä saa edes kaloreita, kuten alkoholista. Lisäksi se häiritsee sauhuttelijan lähipiiriä ja jättää sauhuttelutiloihin pysyvämpääkin jälkeä ja aromia. Ennemminkin kummastelisin lisääntyvää vyörytystä marihuanan vapauttamiseksi juurikin mainitsemallasi perusteella tupakkaan suhtautumisen osalta.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Marihuanahan se vasta vaaratonta onkin, jos US:n blogeja olet lukenut.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

Niin, sehän kuuluu olevan suorastaan ratkaisu likipitäen kaikkiin terveysongelmiin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #12

Kannattaa puhua kannabiksesta ja unohtaa tuo marihuana.

Onhan se turvallisempi päihde joka mittarilla alkoholiin verrattuna.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kirsi Varhila kirjoitti tänään HS:ien mielipidesivulla mm.:

"Alkoholin kulutus on laskenut vuodesta 2007 alkaen. Laskua tapahtui vuoteen 2017 asti lukuun ottamatta vuotta 2011. --- Viime vuonna kulutuksen lasku katkesi, vaikka alkoholiveroa nostettiin vuoden alussa. Alkoholin tilastoitu kulutus kääntyi 0,1 prosentin ja kokonaiskulutus 0,6 prosentin nousuun.

Vuoden vanhan alkoholilain vaikutuksista on liian aikaista tehdä lopullisia johtopäätöksiä. Tosiasia on, että long drink -juomien myynti kasvoi yli 35 prosenttia, kun niiden jakelu lähes 20-kertaistettiin Alkoista kaikkiin vähittäiskauppoihin. Long drink -juomien saatavuuden ja kulutuksen välillä on yhteys. Ei ole yhtään syytä olettaa, että näin ei olisi myös viinien osalta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n teettämän Alkoholipoliittiset mielipiteet -kyselyn mukaan 81 prosenttia suomalaisista haluaa, että väkevää alkoholia myydään vain Alkossa. Suomessa ei ole taloudellisesti mahdollista pitää yllä maan kattavaa alkoholiyhtiötä, jolla olisi yksinoikeus väkevien myyntiin. Viinit kauppaan -päätös toisi myös viinat kauppaan. ---

Puolueetonta tutkimusta alkoholihaittojen ehkäisemisestä on runsaasti. Esimerkiksi Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n ja Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan sekä hintapolitiikka että erilaiset alkoholin saatavuuden rajoitukset – mukaan lukien valtion alkoholimonopolit – ovat tehokkaita keinoja alkoholihaittojen vähentämiseksi."

Käyttäjän JussiMakipelto kuva
Jussi Mäkipelto

Tuo Alkon hallituksen puheenjohtajan tämänpäiväinen mielipidekirjoitus oli aikomoinen pohjanoteeraus. Saivarrellaan lonkeroiden myynnin kasvusta vaikka on yksi ja sama paljonko alkoholia kulutetaan jonkin yksittäisen tuotteen muodossa. Kansanterveyden kannalta merkityksellistä on kokonaiskulutus ja sen kasvua sää huomioiden emme nähneet.

Viinien ja koko monopolin rinnastaminen ontuu pahasti, sillä aivan samoja uhkauksia kuulimme myös edellisen uudistuksen alla ja lopputulos oli täyskäännös kun laki meni läpi.

Varhila myös valheellisesti väittää että kulutusta voidaan ohjata ainoastaan monopolilla ja verotuksella ja että verotus olisi muka jotenkin tehoton keino. Verotus on tehokkain keino saatavuuden ohjaamiseen. Eivätkö markkinoinnin rajoitukset, myyntiajat, ikärajat, anniskelun sääntely, myynnin sääntely ole juuri alkoholin saatavuutta ohjaavia keinoja?

Mutta mitä muutakaan voi odottaa Alkohon hallituksen puheenjohtajalta? Hänen työtään on keksiä jokainen mahdollinen ja mahdoton argumentti monopolin edun suojelemiseksi.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Tuollaiset promillemääräiset heitot selittyvät Viron-Baltiantuonnin korvautumisella kotimaanmyynnillä. Voi päätellä, että etelänaapureiden alkoholinhinnankorotukset vaikuttavat kotimaan myyntiin mainitusti.
Niin tarkkaan rajojen yli roudattavia juomia ei pysty kontrolloimaan, etteikö marginaali riittäisi.
P.S. Ruotsissa vahvat laatuoluet ovat selvästi edullisempia, kuin meillä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Lähikaupassa oli myynnissä 5,5% Sangre del Toroa, joten missä ongelma? Eihän viiniä päihtyäkseen juoda, vai kuinka?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Huomaa, ettet ole varsinainen viiniconoisseur. Kyse on laimennetusta juomasta, jonka laatu ja makuelämys ei vastaa ehtaa tuotetta. Tuollaista 5,5% voisi kuvitella juovansa vain päihtymyksen vuoksi pitkin hampain. Oikeata Sangre de Toroa ei kylläkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset