Viinit kauppoihin ensi vaalikaudella

Yksi selvistä tehtävistä seuraavalle hallitukselle on viinien ja kaikkien oluiden myynnin salliminen ruokakaupoissa ja palvelevissa erikoisliikkeissä. Samalla tulee myös korjata alkoholilakiin jääneitä selviä virheitä, kuten puuttuva kirjaus etämyynnin nykyisestä laillisesta tilasta, poistaa erikoisliikkeiltä velvollisuus myydä myös elintarvikkeitalakkauttaa pienpanimoiden velvollisuus sensuroida asiakkaiden somekommentteja ja sallia ulosmyynti kaikille panimoille ja siiderin valmistajille.

Miksi viinit ja kaikki oluet kannattaa tuoda jo nyt kauppoihin? Koska Suomessa on käynnissä alkoholikulutuksen laskun pitkä trendi ja juomatapojen selvä järkevöityminen. Humaltuminen ei enää ole ainoa juomisen tavoite, päihtymys ei enää ole hyväksyttävä peruste huonolle käytökselle ja osaamme arvostaa viiniä osana ateriaa sekä nauttia käsityönä valmistettujen oluiden laajoista makumaailmoista. Nämä hyvät muutokset ovat tapahtuneet alkoholipolitiikan vapautumisen myötä.  

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan poikkeuksellisen upeat terassisäät, vahvempien oluiden, lonkeron ja "limuviinojen" vapautuminen nostivat tilastoitua kulutusta yhteensä vain 0,1%. Käytännössä siis ilman upeaa kesää alkoholin kulutus olisi laskenut, vaikka saatavuus selvästi kasvoi. Kun viinit tuodaan kauppoihin nyt, on tämän muutoksen vaikutukset kansanterveyteen paljon pienempiä, kuin jos muutos tehtäisiin sellaisena aikana kun alkoholin kulutus on voimakkaassa kasvussa tai juomatavoissa on nähtävissä muutosta selvästi huonompaan suuntaan. 

Suomalainen alkoholipolitiikka on ollut kohta jo sadan vuoden vaellus kohti maltillisempaa sääntelyä, ja tässä historian valossa myös viinien vapautuminen on väistämätöntä. Voimme kuitenkin valita, milloin muutos tapahtuu, ja seuraava vaalikausi on selvästi oikea aika.

Viinien sallimista on vastustettu vetoamalla siihen, että se heikentäisi Alkon mahdollisuuksia palvella asiakkaitaan, ja myymäläverkosta olisi pakko karsia. Täysin samoja pelotteluja saimme kuulla myös edellisen alkoholilakiuudistuksen yhteydessä, mutta kun laki meni läpi, teki Alko täyskäännöksen, ja jatkoi myymäläverkkonsa laajentamista ja asiakkaiden palvelemista.  

Enemmistö suomalaisista kannattaa viinien myynnin vapauttamista. Onko seuraava hallitus valmis toteuttamaan kansan tahtoa? 

JussiMakipelto
Liberaalipuolue Kaustinen

Maaseudulla asuva tietotekniikan diplomi-insinööri ja Liberaalipuolueen puoluesihteeri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu