Jussi Mäkipelto - Liberaalipuolue

Tänään häpeän EU-kansalaisuuttani

Koin tänään ensimmäistä kertaa häpeää EU-kansalaisuudestani. EU-parlamentti hyväksyi kulttuuriteollisuudelle ja sanomalehdille täsmälaaditun tekijänoikeusdirektiivin. Saamme ajoittain kuulla kuinka jokin totalitaarinen valtio polkee kansalaistensa vapauksia ja rajoittaa heidän mahdollisuuksia ilmaista itseään. Tänään kuitenkin EU-parlamentin päätöksellä me olemme se kansalaisiaan laiminlyövä valtioiden unioni. Kuinka voimme enää soimata muiden tekoja, kun olemme valinneet kulttuuriteollisuuden ja vanhan median etujen turvaamiseksi saman tien? Näinkö pilkkahintaan myimme Eurooppalaiset arvot ilmaisunvapaudesta ja henkilökohtaisesta vastuusta?

Olen jo aikaisemmin kirjoittanut direktiivin pahimmista ongelmakohdista sen luoman uuden tulonsiirron osalta, vastuun siirron osalta ja sen käytännössä tuoman ennakkosensuurivelvoitteen osalta. Jatkossa me eurooppalaiset olemme pakotettuja käyttämään suppeampia ja rajoitetumpia versioita Internetin eri palveluista, elleivät sitten palvelut katso vain järkevämmäksi sulkea koko Euroopan unioni pois.

En paljon perusta vaalilupauksista, mutta tässä olen valmis tekemään poikkeuksen. Mikäli minut valitaan eduskuntaan, voin luvata tekeväni kaikkeni, jotta tämän EU:n emämunauksen pohjalta tehtävän kansallisen lainsäädännön kohdalla korjaamme mahdollisimman paljon EU-päättäjien virheitä. 

Kehoitan lukijoitani harkitsemaan, kun olette uusimassa sanomalehtenne, Netflixininne tai Spotifyn tilausta. Haluatteko todella tukea näitä aloja, joiden lobbarit runnoivat itselleen tämän direktiivin? Peru tilaus, ja aloita vaikka ruuanlaittoharrastus yhdessä puolison, lasten tai parhaan kaverin kanssa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Onko nyt ’viimoiset’ ajat ladata YouTube videot?
YouTube kertoo olevansa kenties pakotettu lopettamaan palvelunsa! Sääli.

Käyttäjän JussiMakipelto kuva
Jussi Mäkipelto

Jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa saattaa voimaan direktiivin toteuttava lainsäädäntö. YouTube tai muut vakiintuneet palvelut tuskin jättävät Euroopan unionia, vaan he vain kaatavat kulttuuriteollisuuden saneleman hinnan suoraan loppukäyttäjien maksettavaksi, tavalla tai toisella. Uudemmille palveluille direktiivi voi tarkoittaa palvelun päättymistä täällä. Joka tapauksessa loppulasku tästä kaatuu meidän kansalaisten päälle lisääntyvän mainonnan tai palvelumaksun sekä karsittujen ja syntymättä jääneiden palveluiden muodossa.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo
Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Kun ei ole koskaan mieltänyt olevansa EU-kansalainen, niin ei voi hävetäkään.

Kulttuuriteollisuus on hassu juttu; pienessä mittakaavassa se toimii, mutta isossa mittakaavassa siitä tulee 'oxymoron' eli yksiäänisen ja pinnallisen kulttuuri-imperialismin väline. Kulttuuriteollisuuden ja median yhtiöillä on paha taipumus konsolidoitua kasvottomiksi jäteiksi. Eurooppaan olisi ennemminkin tarvittu tätä teollisuutta diversivoivia anti-trust-lakeja eikä sen konsolidaatiota ja yksiäänisyyttä kiihdyttävää lainsäändäntöä.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

Vaikuttaa vähän siltä, että tätäkin uudistusta on valmisteltu hipihilja sen suurempaa kansalaiskeskustelua käymättä. Tärkeämpiä yhteiskunnallisia keskustelunaiheita ovat olleet persut, maahanmuutto, maahanmuutto ja vielä kerran maahanmuutto. Toisaalta, eipä tämä sinällään ole sitten mikään ihme ollutkaan, kun kyseessä on lehdistöä ja mediaa hyödyttävän uudistuksen käsittely. Eihän tällaista asiaa kannata kriittisessä sävyssä otsikoihin nostaa, jos sen läpimenosta on suunnatonta hyötyä itselleen lehdistölle - ainakin näin kuvittelevat vielä tässä vaiheessa! Kehitys vaikuttaa kuitenkin huolestuttavalta. Minkähänlainen totalitarismi Eurooppa ja Suomi siinä ohessa on parinkymmenen vuoden kuluttua?

Käyttäjän JussiMakipelto kuva
Jussi Mäkipelto

En yhtään ihmettele median vaitonaisuutta asiassa. Direktiivi sisältää ns. linkkiveroartiklan, joka pakottaa Facebookit ja muut sosiaalisen median alustat maksamaan sanomalehdille käyttäjien jakamista linkeistä, mikäli niistä muodostetaan esikatselunäkymä. Pahimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että jos lehden nettisivulle tulee sinusta tai hassusta kissavideostasi klikkiartikkelin ja jaat sen somessa, joutuu somealusta maksamaan lehdistölle mutta lehdistöllä ei ole mitään velvollistuutta maksaa sinulle sisältösi käytöstä. Artikla on tarkasti muotoiltu hyödyttämään vain vanhaa lehtimediaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Minkähänlainen totalitarismi Eurooppa ja Suomi siinä ohessa on parinkymmenen vuoden kuluttua?"

Kyllä tätä EU:n luonnetta on pyritty tuomaan esiin, myös maahanmuutossa.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Olen pelännyt tekijänoikeusdirektiivin kaventavan yksityishenkilöiden sananvapautta siksi, että julkaisualustat eivät välttämättä kykenisi kohtuullisen nopeasti selvittämään, että niillä omia teoksiaan julkaisevilla henkilöillä on oikeus teostensa julkaisuun. Tekstien osalta on helpompi tarkistaa, että julkaisijalla on ne oikeus julkaista. Mielestäni olisi kuitenkin ikävää, jos reaaliaikainen videoiden julkaisu estetään yksityishenkilöiltä.

Eräs henkilö väittää kuitenkin kommenteissaan, ettei julkaisualustoilla olisi vaikeuksia tunnistaa laitonta sisältöä. https://www.facebook.com/groups/166545917144252/pe...

Käyttäjän JussiMakipelto kuva
Jussi Mäkipelto

Automaattinen järjestelmä voi parhaimmillaan tunnistaa mistä sisällöstä on kyse, mutta se ei kykene erottamaan sallittua ja kiellettyä teosten käyttöä. Tekijänoikeuslaki asettaa tiettyjä poikkeuksia teosten käytölle eikä automaattinen järjestelmä voi aina varmuudella tietää onko kyseessä sallittu poikkeus. Tämä johtaa väistämättä siihen, että alusta sensuroi käyttäjien lisäämää sisältöä aina epäselvissä tapauksissa jotta alustan ylläpitäjällä ei synny rikosoikeudellisia seurauksia. Voi myös olla, että tekijänoikeudenhaltijat sallivat kiinteää summaa vastaa alustalle tietyn määrän virheitä tai viivellä tehtäviä poistoja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset