Jussi Mäkipelto - Liberaalipuolue - 105 (EU-vaalit)

Hiiliosinko mukaan keinovalikoimaan ilmastonmuutoksen torjunnassa

Yksi vähemmän puhuttu keino ilmastonmuutoksen torjunnassa on hiiliosinko. Se on keino, joka saattaa olla tarpeen, mikäli hiilivero halutaan saada käyttöön. 

Hiilivero on hieman arvonlisäveron kaltainen vero, joka perustuu tuotteen tai palvelun valmistamisen synnyttämiin hiilipäästöihin. Tämä vero ohjaisi kulutusta ilmastonmuutoksen torjuntaa tukevaan suuntaan, ja olisi keino viedä verotuksen painopistettä pois työn ja omistamisen verottamisesta kohti kuluttamisen, haittojen ja ulkoistushaittojen verottamista. Hiiliveron ongelmana voidaan nähdä sen mahdollinen vastustus matalatuloisten keskuudessa. Tasaverona hiiliveroa maksaisivat toki jokainen tasavertaisesti, mutta matalatuloisimmilla sen osuus tuloista olisi suurempi. Mikäli hiiliveron läpiviemisen ongelmaksi muodostuu matalatuloisempien vastustus, voi hiiliosinko olla keino jota tarvitaan.

Hiiliosinko on tulonsiirto, joka maksetaan hiiliveron tuotoista jokaiselle perustulon kaltaisesti. Matalatuloisemmille hiiliveron ja -osingon yhdistelmä olisi tuloja kasvattava mutta korkeatuloisille se nostaisi verotaakkaa. Hiiliveron tulot voidaan ohjata kokonaan tai osittain hiiliosinkojen maksamiseen. Jälkimmäinen lienee järkevämpää, jotta verotuksen painopistettä saadaan hiiliveron myötä muutettua, ja jotta hiiliosingosta ei muodostu liian kallis tulonsiirto.

Rajoitetumpi toteutus hiiliverosta ja -osingosta on ollut käytössä Kanadan Brittiläinen Kolumbia -provinssissa 2008 alkaen. Malli on onnistunut kohtalaisen hyvin, ja on auttanut korvaamaan korkeapäästöisiä polttoaineita vahingoittamatta talouskasvua. Joitakin ongelmia tosin on ollut provinssin hiiliveron tulojen käytön karkaamisesta epäolennaisiin uusiin hankkeisiin, mutta tämä on enemmänkin yleinen julkisen rahankäytön ongelma.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Hiilisinko! Kovat aseet käyttöön!

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kuulostaa varsin punavihreältä hankkeelta ollakseen maaseudulla asuvan oikeistoliberaaliseksi tarkoitetun puolueen ehdokkaan esittämä.

Käyttäjän JussiMakipelto kuva
Jussi Mäkipelto

Myönnän, hiiliosinko ei ole kovin talousliberaali ehdotus. Olen kuitenkin valmis laittamaan ilmastonmuutoksen torjunnan ideologisen puhtauden edelle. Meillä on muutenkin puolueessa annettu aika iso painoarvo ympäristöasioille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset