Jussi Mäkipelto - Liberaalipuolue

Rinteen hallitus haluaa sulkea rajoja nettikaupalta

Ei tullut oikeistokonservatiiveja hallitukseen, mutta silti rajoja ollaan sulkemassa. Rinteen hallitusohjelmakirjauksen mukaan arvoltaan pienten lähetysten vapaus tullaukselta ja arvonlisäverolta lakkautetaan. Muutos tapahtuisi joka tapauksessa 2021 EU:n päätöksen myötä kun siirryttään tullausjärjestelmään, jossa kauppias hoitaa tullausbyrokratian asiakkaan puolesta. Erona nyt on että järjestelmää ei vielä ole olemassa, ja paisuva byrokratian määrä tulee kaatumaan asiakkaiden ja tullin päälle. Automaation sijaan jokainen lähetys erikseen ilmoitetaan vastaanottajalle ja jokaisen osalta tuhlaantuu vartti tullin nettilomakkeiden täyttämiseen.

Arvoltaan pienten lähetysten vapaus tullibyrokratiasta on perustunut siihen, että tullauksen käsittelykustannukset ovat suuremmat kuin lähetyksestä kerättävät tulli- ja veromaksut. Ei siis ole syytä olettaa, että perusteeksi annettu 40 miljoonan lisävero tulisi todellisuudessa päätymään muualle kuin lisääntyvän byrokratian pyörittämiseen. Rajoituksen todellinen syy lieneekin vihreiden ja vasemmiston sympatiat kaupankäynnin rajoittamiselle ja Kaupan liitton onnistunut lobbaus.

Kauppalehden jutussa mainitaankin, että Ruotsissa vastaava rajoitus romahdittu tilaukset kymmenesosaan normaalista. Kotimaiset kauppiaat kiittävät, kun valtio sulkee kilpailijat pois pelistä. Rinteen hyökkäys nettikauppaa vastaan tulee koskettamaan enemmistöä niistä suomalaisista, joille ulkomaalaisista nettikaupoista hyötyminen on osa arkea. Pahoin pelkään että tätä arjen kiusantekoa ja rahan tuhlausta kasvavaan byrokratiaan tullaan näkemään paljon enemmänkin tämän hallituskauden aikana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Askel oikeaan suuntaan.
En oikein ymmärrä että jos tilaan 20 euron tuotteen Suomesta, maksan siitä alvia 24% mutta jos tilaan saman tuotteen Kiinasta, se on alvista vapautettu. Nykyinen tilanne vain asettaa kotimaiset ja eurooppalaiset verkkokaupat kohtuuttomaan kilpailuasetelmaan.

Kilpailu toimii vain jos lähtökohdat kauppiailla ovat samat.

Käyttäjän JussiMakipelto kuva
Jussi Mäkipelto

Ymmärrän tuon näkökulman. Se ongelma kuitenkin ratkeaa jo EU:n uuden tullausjärjestelmän tullessa käyttöön. Voin olla väärässä, mutta käsittääkseni kiinalaiset maksavat sen alvin kotimaahansa paikallisen tason mukaan (13%). Nyt kaavailtu muutos ei luo tasaista kilpailuasetelmaa. Asiakkaan kannalta hän yhdestä paikasta tilatessa joutuu tuhlaamaan vartin tullausbyrokratiaan ja toisessa ei. On aika selvää kummasta asiakas tulee jatkossa tilamaan, kuten Ruotsin tapauksessa ollaan nähty.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

On totta että byrokratiaan helposti uppoaa aikaa ja rahaa. Työllistävä vaikutus, sitä työttömyysastettahan haluttiin pienentää?

Nettikaupan verottomuus, ja Kiinan osalta jopa postikuluttomuus (!), on vääristänyt kilpailua törkeästi, ja siitä on syytä päästä eroon. Mitä automaattisemmin ja kevyellä byrokratialla, sen parempi. Mieluiten ALV kausi-ilmoituksen tyylisesti. Eihän yrittäjä raportoi ALV:täkään valtiolle erikseen per kuitti, vaan summatasolla per kuukausi.

Käyttäjän JussiMakipelto kuva
Jussi Mäkipelto

EU:n päätöksellä tuleva järjestelmä ratkoo näitä ongelmia. Tullaus siirtyy myyjän vastuulle ja myynnit raportoidaan kaikki kerralla sen sijaan että joka tilaus tullataan erikseen. Kun kerran ongelmaan on jo tulossa ratkaisu lähivuosina, on vaikea ymmärtää miksi Rinteen hallitus haluaa tähän väliin lähteä sähläämään.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Saatat puhua täyttä asiaa. Riippuu vähän siitäkin, kuinka monimutkainen ja työllistävä viritelmä sieltä on tulossa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Yhteismitallisuus tuotteiden verotuksessa on oikeudenmukaisuutta. Miksi Euroopassa on subventoitava kiinalaisia ? Kiinasta tuotetut ’ halpatuotteet ’ ovat pääosin ympäristöä kuormittavaa krääsää ja valmistettu usein epämääräisissä hikipajoissa. Puhumattakaan tuotteiden pitkän jakeluketjun aiheuttamasta ympäristön kuormittamisesta.

Ruotsissa ovat veron piirissä nuo ja toimitukset Kiinasta ovat romahtaneet.

Ketään tuo ei harmita. Päinvastoin.

Käyttäjän JussiMakipelto kuva
Jussi Mäkipelto

Suosittelen tutustumaan vaikka AliExpressin merkkituotteiden valikoimaan ja hylkäämään ne vanhentuneet mielikuvat mitä näistä Kiinan halpatuotteista vielä elää. Kiinan keskiluokka kasvaa ja samalla myös laatuvaatimukset. Nykyään ne epämääräiset halpatuotteet tulevat vastaan pikemmin täällä paikallisissa halpahalleissa. Toki sitä rihkamaa saa vieläkin tilattua jos välttämättä haluaa. Jos vaikka haluan laadukkaan USB-laturin, tilaan sen suoraan valmistajan nettikaupasta ja jätän ne halvimmat ja merkittömät rihkamat väliin. Yhtälailla ne länsimaiset merkit valmistavat tuotteensa Kiinan tehtaissa. Laatu on merkittävästi parempi mitä kylän kaupoista löytyy hyllytavarana ja hinta on puolet pienempi. Hintaero ei selity vain alv tilitysten erolla vaan taustalla täytyy olla myös toiminnan tehokuus ja paikallisen palkkatason ja sivukulujen vaikutus.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Yritykset olisivat ihan oikeasti samalla viivalla vasta sitten, jos Kiinassa sekä palkat että ympäristönsuojeluun tehtävät investoinnit olisivat samaa tasoa Suomen kanssa. Nyt on hieman vaikea kilpailla, kun pelikenttä on kallellaan kaikkien mahdollisten kustannusten osalta.

Hups, me kommentoijat olemme tainneet hieman lipsua blogistin alkuperäisestä ideasta, joka oli liberaaliuden nimissä kritisoida verovapauden poistumista.

Käyttäjän JussiMakipelto kuva
Jussi Mäkipelto

En kyllä nyt löydä sitä kohtaa kirjoituksestani, jossa väittäisin ongelmaksi sitä, että verot pitää maksaa. Ongelma on käsiin räjähtävä byrokratian määrän. Samasta asiasta myös Postin johtaja varoittaa: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/posti-varoittaa...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Yhteismitallisuus verotuksessa on oikeudenmukaisuutta, niinkuin joku täällä jo totesikin. Siksipä kulutus- ja muut haittaverot pitäisi päättää unionin tasolla. Tällä hetkellä suomalaiset ovat perin huonossa asemassa verrattuna muiden unionimaiden kansalaisiin.

Unionin tasolla pitäisi myös päättää unionin ulkopuolelta tuotujen tavaroiden veroista. Nyt noita tavaroiden halvoista hinnoista hyötyvät yksityisten lisäksi myös monet yritykset. Kannattaa tarkkaan miettiä kuinka paljon noiden tuotteiden verottaminen latistaa taloudellista toimeliaisuutta tai rankaisee pienituloisia.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kiinan halvat paketit ovat osoittaneet mitä vapaa kauppa, helppo maksaminen ja edullinen posti parhaimmillaan voivat olla. Rajoitusten sijaan suomalaiset myyjät pitäisi auttaa mukaan tähän bisnekseen. Itse olen siinä jo mukana myymässä. Ensimmäiseksi Suomen postin hintoja pitää laskea.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Sinulla on sellainen ihan pieni ongelma tuossa, että Kiinan paketit ovat maagisen halpoja siksi että Suomen posti maksaa lähetyskulut omasta taskustaan, eli rahoittaa niitä maagisen halpoja Kiinan paketteja. Suomen postin hintojakaan ei voi juuri laskea nykyisillä volyymeilla ja palvelutasolla, kun se menee sitten persnetolle.

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha

Ei ole mielestäni mitään järkeä toteuttaa uudistusta ennen EU:n uudistusta kahden vuoden päästä. Hallitustyön hitaus tuntien se ei olisi paljon ennen EU:n uudistusta valmis, ja lopputulos olisi joko Ruotsin kaltainen tullikatastrofi, tai paljon rahaa kaadettuna tullin varastoihin, työtekijöihin yms, jotka käyvät sitten tarpeettomiksi kun EU:n uudistus tulee.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tämä Kiinan tuotteiden verotus pitäisi olla joko tai ei ollenkaan.. Siis joko sitä verotetaan 100% tuotteen hinnasta, jotta valtiolle jäisi myös rahaa tullauskulujen jälkeen tai sitten ei ollenkaan kuten tähän asti on!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset