Tupakkapolitiikan pitää olla kansanterveyttä edistävää

Tupakointi aiheuttaa sitkeän riippuvuuden, tappaa ennenaikaisesti ja aiheuttaa myös haittoja muille. Nikotiini myös synnyttää riippuvuuden, mutta ei aiheuta haittoja muille ja jonka haitat käyttäjälle ovat mitättömiä* tupakkaan verrattuna. Tupakoinnin lopettaminen siirtymällä nikotiinin muihin käyttömuotoihin on tutkitusti yksi tehokkaimpia tapoja lopettaa tupakointi ja näiden keinojen tukeminen olisi tärkein harppaus mitä kansanterveydessä voidaan tehdä, koska tupakointi on suurin ennalta estettävissä oleva kuolinsyy.

Onkin sydäntäsärkevää seurata sitä katastrofia mitä tupakkapolitiikan suhteen ollaan tekemässä, kun jopa alan asiantuntijat eivät halua tupakoinnin vähentyvän ”väärillä” keinoilla ja mieluummin näkevät tupakoitsijoiden kuolevan poltteluunsa. Perusteena on se että vaikka nikotiinin tiedetään olevan haitoiltaan vähäistä sitkeää riippuvuutta lukuunottamatta, valitsevat asiantuntijat mielummin varmat haitat kuin mahdollisuuden pienemmistä haitoista. Päätös on yhtä järkevä kuin rekan alle jääminen autotiellä, koska tyhjälle pyörätielle väistäessä olisi jostain silti voinut ilmestyä vauhdikas pyöräilijä.

Ymmärrän kyllä hyvin sen että terveydenhuollossa ei haluta tukea keinoja, joilla on myös riskejä, mutta kun vastakkain on lähes kymmenen vuoden lyhennys elinikään tai kasvanut diabeteksen riski (joka jokaiselle tupakoitsijalla jo on!), pitäisi metsä nähdä puilta.

Suomalainen tupakkapolitiikka tarvitsee täyskäännöksen jossa kansanterveys on nostettava takaisin sen tavoitteeksi ja tappavasta nikotiinittomuuden ideologiasta luovutaan. Kumpi on oikeasti tärkeämpää, se että tupakoitsijat yrittävät ja epäonnistuvat polttamisen lopettamisesta ”oikeaoppisesti” vai se että tupakoitsijoilla on käytettävissä tutkitusti tehokkaat keinot tupakoinnin lopettamiseksi?

 

* Iso-Britannian kansanterveyslaitoksen mukaan nikotiinin pitkäaikainen käyttö nuuskan muodossa ei kasvata riskiä vakaviin terveyshaittoihin aikuisilla edes pitkäaikaisessa käytössä. Nuorten nikotiinin käyttöön voidaan olettaa liittyvän suurempia riskejä.

Lue aikaisempi kirjoitukseni tupakkapolitiikasta

 

JussiMakipelto
Liberaalipuolue Kaustinen

Maaseudulla asuva tietotekniikan diplomi-insinööri ja Liberaalipuolueen puoluesihteeri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu