JussiMakipelto

Vaalikoneet

Täysin ala-arvoinen Sanoma Vaalikone

 

 

Tänään on ehdokkailla kuulemma viimeinen päivä vastata Sanoma Vaalikoneen kysymyksiin. Olisin vastannut, mutta se on mahdotonta.

 

Ohjeet ovat  väärät ja ristiriitaiset. Sain kutsun yleisesti  käyttämääni  sähköpostiosoitteeseen, joten sitä pitäisi käyttää kirjautuessa. Toisessa viestissä kuitenkin ilmoittivat, että minun tulee käyttää puolueen minulle luomaa spostia: esa-jussi.salminen@piraattipuolue.fi

Eli kumpaa?

Gallupit vai vaalikoneet?

Huomisista vaaleista tulee jännittävät. Kummat on oikeassa: vaalikoneet vai gallupit? Vaalikoneissa Laura Huhtasaari on voittaja, gallupit taas ennustavat Niinistön voittoa.  Gallupeissa riippuu siitä, keneltä kysytään, tietysti mitä kysytään, ja saadaanko kysymyksiin edes vastausta.

Vaalikonepsykedeliaa

Tein ohimennen kaksi kappaletta HS:n vaalikoneita eli toinen nyt tapetilla tietovuodosta olevassa nimikkolehdessään ja toisen iltapäivälehtien bipolaarisesta maailmasta (kaikissa merkityksissä), jossa Ilta=Sanomat kamppailee suosituimman irtonumeromyynnin, mainosklikkausten, mainostajien ja muun jakoperusteista Iltalehden kanssa kahdestaan. 

Minä. Konservatiivi.

Kunnallisvaalien alla voi oppia uutta itsestään. 

Minäkin huomasin eilettäin olevani konservatiivi.

Tai sitte netistä löytyvät vaalikoneet ovat pahasti vinksallaan.

Mielestäni Helsingin keskustaan kaavailtu, parin Tuomiokirkon kokoinen suurmoskeija näyttelee vaalikoneiden ehdokasasetteluissa huomattavasti suurempaa roolia kuin sen kuuluisi. Vaalikoneiden arvopainotusten mukaan suurmoskeijan kannattaminen osoittaa liberaaliutta ja avomielisyyttä.

Vaaligalleria jälleen ihmisten ilona


Näissä kuntavaaleissa vaaligallerian videot teetettiin ehdokkailla itsepalveluna. Tähän mahdollisuuteen on ilmeisesti harva tarttunut, koskapa esim. oman kuntani Multian 28 ehdokkaasta vain oman esitykseni löydän vaaligalleriasta. Vaaligalleriassa ja vaalikoneessa oli alussa ongelmia, mutta ne lienee jo korjattu, joten tilanne näyttäytynee totuudenmukaisena.


Ylen vaalikoneesta muuten kuntamme ehdokkaita löytyy viisi:
http://www.vaalikone.fi/kunta2017/

Kokemuksia eri vaalikoneista

Käytin aikaani tänään täyttämällä kolmen eri vaalikoneen kysymykset.  Kyseessä olivat Iltasanomien, Helsingin Sanomien ja ja Ylen vaalikoneet.

Vaalikoneet ja ehdokkaiden videot

Mielestäni on hyvä ja hienoa, että ehdokkaat tekevät vaalivideoita. Ne antavat kasvot ehdokkaalle ja on oiva tapa varmistaa omia mietteitä ketä äänestää. Toki vaalikoneistakin on apua. 

Toki itse tiedostan hyvin jo ketä tulen äänestämään ja mitä puoluetta.

Itse seuraan politiikkaa yli kuntarajojen, siksi on hyvä nähdä millaisia ehdokkaita on Suomen kunnissa.

Ylen Vaalikone ja galleria

Viihtykää ja ottakaan kuntanne asioista selvää.

Ylen(määräinen) mieliharmi

Suomalainen aikuisväestö tietää ja tuntee Ylen, jonka on julkisen palvelun ohjelmatoiminnassa tuettava kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla mm. vuorovaikutusmahdollisuuksia. Asia on kirjattu lakiin. Kuntavaaliehdokkaille on ollut vastinetta Yle-verolle ylen määrin, kun vastausaika Ylen vaalikoneeseen ilmoitettiin päättyväksi eilen sunnuntaina. Erilaisten hankaluuksien vuoksi aikaa piti vielä viimeisenä vastauspäivänä jatkaa.

Vaalikoneista ja ehdokkaan valinnasta

Nyt ollaan jo vaaleissa siinä vaiheessa, että mediat lähestyvät ehdokkaita kysymyspattereillaan. Näin kävi eilen, kun kaksi keskeistä mediaa lähetti kysymyksensä vastattavaksi. Toisessa oli 39 ja toisessa 55 kysymystä. Vielä on odotettavissa paikallistason toimijan vastaava kysymyssarja.

Vinkkejä ehdokkaan valintaan

Kirjoitus julkaistu Keskisuomalaisessa 9.4.2015.

Eduskuntavaalit ovat jo ovella, mutta ehdokastaan vielä valitsemattomia on yhä poikkeuksellisen suuri osa äänioikeutetuista. Tässä muutama vinkki helpottamaan ehdokkaan valintaa.

Älä lankea populismiin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä